Preporuka

Miris Sarajeva: Dodik poručio SIPA-i da se okupa i počešlja

Dodik je najavio zabranu rada Suda i Tužiteljstva BiH u Republici Srpskoj
Vijesti / Politika | 22. 12. 2021. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno je u srijedu zaprijetio kako će zabraniti rad državnih pravosudnih tijela na teritoriju Republike Srpske te da će u roku od mjesec dana biti doneseni entitetski zakoni koji će to legalizirati.

Reagirajući na činjenicu da je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv njega i najviših dužnosnika RS pod sumnjom da svojim postupcima ruše državni ustavnopravni poredak, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je to rezultat "harange koju vodi politički ološ iz Sarajeva".

"Mi ćemo zabraniti rad Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriju RS", kazao je Dodik, na čiji je poticaj parlament RS 10. prosinca donio zaključak kojim se povlači suglasnost tog entiteta na uspostavu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) te na zakone o obrani i sigurnosti, kao i na sustav jedinstvenog prikupljanja poreza i carina na državnoj razini.

Zbog toga su pod istragom Tužiteljstva BiH, uz Dodika, i predsjednica RS Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković i lideri stranaka koje čine vladajuću većinu.

Istragu Tužiteljstva BiH Dodik je nazvao lakrdijom, ali je potvrdio kako će se odazvati tužiteljskom pozivu na saslušanje.

"Ovaj proces kojega su poveli je kraj BiH... jer su institucije zlorabljene do te mjere da više ne trebaju postojati", kazao je Dodik, čiji je plan da od siječnja iduće godine Republika Srpska ima svoj VSTV i da taj entitet imenuje suce i tužitelje.

Rekao je i kako pripadnike SIPA-e neće primiti ako ne budu okupani.

"Ja još nisam obaviješten da sam dobio ikakav poziv, ali nije problem. U siječnju ćemo zabraniti rad, do tad ćemo morati surađivati. Neka oni slobodno dođu u stranku, ako dođu uljudno, fino, lijepo i ako se normalno i lijepo ponašaju, ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva onda možemo da surađujemo sa njima. Ako bude drugačije, onda neće dobiti ništa", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close