Izaziva posljedice

Šarović: Vraćanje nadležnosti je opasna inicijativa

"Smatram da je to čin koji može da izazove nesagledive posljedice ako se krene u pogrešnom smjeru", rekao je Šarović.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanje povratka nadležnosti na nivo entiteta, za predsjednika SDS-a Mirka Šarovića je legitiman cilj, ipak Šarović ocjenjuje da je takva inicijativa opasna.

"Smatram da je to čin koji može izazvati nesagledive posljedice ako se krene u pogrešnom smjeru", rekao je Šarović, dodajući da bilo koja pogrešna odluka može da dovede do spirale potpune krize koja je već sada intenzivna, prenosi N1

Ne žele riskirati

"Legitimno je da izađem i kažem da je ovaj Ustav BiH potpuno nakaradan. Ali imam li ja šanse, kako će na to reagirati druge strane, to je nešto drugo, ali je legitimno", kazao je Šarović, dodajući da u NSRS SDS nije glasao jer nije želio riskirati te pojasnio da je po njegovom mišljenju Daytonski mirovni sporazum najbolje rješenje za RS.

Komentirajući Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH koji se našao na današnjem dnevnom redu, Šarović je kratko poručio:

"Očito da nema uvjeta za donošenje bilo kakve odluke ili bilo kakve deklaracije. Suviše je govorimo o bilo kakvoj rezoluciji ako u njoj ne sudjelujemo. Očito je da nema početne pripreme da bi bilo što ušlo u parlamentarnu proceduru uključujući i ovu deklaraciju".

SIP nije nadležan

Osvrnuo se i na ranije prijedloge da SIP BiH na neki način sankcionira političare koji krše Dayton.

"SIP za to nije nadležan, bilo tko ako je dao mišljenje, dao ga je u svoje ime. To je nadležnost Suda. Ne vjerujem da će SIP ikada ući u to da ocjenjuje da li je nešto u skladu sa Daytonom ili ne", rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je dodao da neće podržati bilo kakvu sankciju koju donese OHR, ili visoki predstavnik "s kredibilitetom ili ne", rekao je Šarović, dodajući da se, s druge strane, ne može utjecati na pojedinačne sankcije država poput SAD ili Njemačke.

"Uvijek smo imali negativan stav prema tome. Mi smo ogorčeni protivnici vlasti u RS, SNSD-a, ali mislim da ih treba da pobjedimo za stolom ili na izborima", zaključio je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close