Kako to ide

Uhodano: Donacija za stranku, tender za firmu

Strankama je zabranjeno da prime donaciju od kompanije koja je tijekom godine u kojoj je donirala novac, imala tendere u vrijednosti većoj od 10.000 KM.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 14:00 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos zabrani da firme koje imaju tendere vrijedne preko 10.000 maraka u istoj godini doniraju političke stranke, ne postoje efikasni mehanizmi kojima bi se spriječilo favoriziranje u postupcima javnih nabavki, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kompanija Avaz, u čijem je vlasništvu i Avaz roto press, najveći je donator Saveza za bolju budućnost (SBB). Tijekom izborne 2014. godine Avaz je SBB-u donirao 50.000 konvertibilnih maraka, što je najveća zakonski dozvoljena donacija. Naredne dvije godine Avaz je donirao isti iznos novca.

U isto vrijeme, tri ministarstva kojima rukovode kadrovi SBB-a dodijelila su Avaz roto pressu tendere u vrijednosti od oko 14.000 KM.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Džapo je tijekom 2017. godine čestitke i obavijesti objavljivala gotovo isključivo u Dnevnom avazu. Slične su i nabavke za zakup medijskog prostora i u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te u nešto manjim iznosima u Ministarstvu zdravlja Kantona Sarajevo, ministarstvima kojima upravljaju kadrovi SBB-a.

Fond za zaštitu okoliša Federacije je 2016. godine projekt ''jačanja svijesti o značaju zaštite okoliša i održavanja tematskih konferencija i radionica'' dodijelio konzorciju koji je predvodio Avaz.

''Oni su aplicirali kao i svi drugi mediji'', izjavio je Fuad Čibukčić, direktor Fonda, i dodao da je prijava Avaza prošla dvije komisije, a da je konačnu odluku donio Upravni odbor.

Tijekom 2014. godine, SBB je imao ukupno 71.000 KM donacija od firmi.

Tajnik Avaz roto pressa Adnan Mulalić je za BIRN BiH izjavio da je Dnevni avaz deset puta tiražniji od svojih konkurenata, zbog čega su ministarstva, i kada su na njihovom čelu bili predstavnici drugih stranaka, uplaćivala oglase u ovim novinama. Prema Mulaliću, posao koji je dodijelio Fond za zaštitu okoliša bio je projektni, a ne tenderski, a skoro isti iznos dobile su i druge dnevne novine u BiH.

Avazova grupacija i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, prema Mulaliću, u protekle dvije godine uplatili su, uz donacije stranci, preko 660.000 KM za humanitarne svrhe. Dodao je i da je Avaz 2016. godine imao marketinške prihode u iznosu devet milijuna maraka, a 2017. osam milijuna maraka, što pokazuje, kako je rekao, ''apsolutno dominantne iznose s kojima radi Avaz'' u odnosu na tendere vrijedne nekoliko desetina tisuća maraka.

Zakon ne predviđa kontrolu

Strankama je zabranjeno da prime donaciju od kompanije koja je tijekom godine u kojoj je donirala novac, imala tendere u vrijednosti većoj od 10.000 KM.

Revizorski tim Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kontrolira ovakve donacije, ali šefica Službe za reviziju SIP-a Hasida Gušić objašnjava da revizori ne prate pobjeđuje li neka firma koja dâ donaciju na tenderima u godinama nakon doniranja.

''Dadne li firma donaciju dakako bi dobila posao ili se stranka osjeća obveznom prema firmi koja je donirala, to je pitanje za razmišljanje'', ističe Gušić.

Građevinska kompanija Bosman je u izbornoj 2014. godini donirala 5.000 KM općinskoj organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Centar. Tijekom tri godine nakon ove donacije Bosman je od općina Vogošća i Ilidža, gdje su načelnici iz SDA, pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci dobio tendere u vrijednosti većoj od 90.000 KM.

Medina Jahić za BIRN BiH kaže kako je ''Bosman d.o.o. brand koji je iz godine u godinu postao veoma bitan faktor privrednog razvoja''.

''Kao jedna od većih firmi u Bosni Hercegovini, nemamo vremena da se zamaramo sitnim istraživanjima, pogotovo vezanim za politiku. Jer to nije naša politika. Mi radimo, zapošljavamo i pokušavamo da brand Bosman d.o.o. opstane kao jedan od najpoznatijih i najuspješnijih u ovoj državi… I kao uspjeh smatramo svaku donaciju koju možemo izvršiti, uključujući donacije sportskim klubovima, školama, mjesnim zajednicama, narodnim kuhinjama i strankama koje donirani novac planiraju iskoristi u svrhe korisne za širu zajednicu'', kaže Jahić.

SDA je morala vratiti donaciju Bosmanu nakon što su revizori SIP-a otkrili kako je ova kompanija, u toku godine kada je donirala stranku, na tenderima dobila poslove daleko vrjednije od 10.000 KM, koliko je dozvoljeno zakonom. Ovu i još nekoliko donacija SDA je vratila tek dvije godine poslije izbora 2014., kada je prikupila 193.000 KM donacija od firmi.

 Ivana Korajlić iz Transparency Internationala ranije je za BIRN BiH objasnila da je strankama novac najpotrebniji u izbornim godinama.

''Strankama se svakako isplati kršiti zakon, ne samo zbog ovih praznina već i niskih sankcija, tako da ukoliko će im kršenje zakona omogućiti više mandata, kroz koje će naknadno moći ostvariti dodatna sredstva, onda im se isplati i biti sankcionirani jer će dobit biti mnogo veća od sankcije. Osim toga, sve sankcije dođu na naplatu tek gotovo dvije godine nakon, na primjer, izborne kampanje, kada su sredstva najpotrebnija'', objasnila je Korajlić.

Transparency International je u lipnju prošle godine podnio prijave protiv osam bh. stranaka zbog primanja donacija od firmi koje su sklapale ugovore s organima izvršne vlasti. Najviše spornih donacija imala je SDA, koja je prijavila priloge od 20 firmi koje su sklapale ugovore ukupne vrijednosti veće od 28 milijuna KM tijekom 2015. i 2016. godine.

Jedna od donacija iz 2014., koju je SDA vratila tijekom 2016. godine, jeste iz sarajevske građevinske firme Džekos, koja je također donirala 5.000 KM tijekom predizborne kampanje.

Izravne sporazume i ova firma je dobivala od općina Novi Grad Sarajevo i Ilidža. Takozvanim pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja Džekos je dobivao tendere od istih općina. Iz firme Džekos, kao ni iz SDA, nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom, bivši član SIP-a, kaže kako nije ''sustavno riješena kontrola financiranja političkih stranaka''.

''Pošto je kod nas sve interes, sigurno ima onih koji financiraju političku stranku ali očekuju protuuslugu. Postoji osnova sumnje da se netko pomaže da bi sutra vratio taj novac'', smatra Šehić.

Firma B-M Commerce iz Kiseljaka donirala je Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) još 2006. godine. Suvlasnik firme Vlatko Bilan kaže da redovno donira samo HDZ.

''Ja to doniram ima 25 godina, redovno svake godine, u godini i po tri puta… To je moja stranka i što ne bih ja dao tu kad mogu'', kaže Bilan i dodaje da donacija stranci nije obvezna.

Na posljednjim lokalnim izborima donirali su 1.000 KM lokalnoj HDZ-ovoj organizaciji u Kiseljaku. Mladen Mišurić Ramljak obnovio je svoj načelnički mandat. U siječnju 2017. ured načelnika donio je odluku da se gorivo tijekom 2017. godine kupuje od firme B-M Commerce. Vrijednost ugovora je veća od 37.000 KM.

Bilan kaže da godišnji ugovor ove vrijednosti nije prevelik za benzinsku srpku.

''Šta meni HDZ može dati? Ne može ništa i ne znam šta može, ne radimo nikakve mutne poslove. Ja ne moram dati i ne dobijem svake godine tender za gorivo'', kaže Bilan. Mišurić Ramljak nije odgovorio na službeni upit BIRN-a BiH.

Građevinska kompanija Inžinjering 1 iz Jelaha je u ožujku 2016. godine donirala 3.000 KM lokalnoj organizaciji SDA u Tešnju. Nekoliko mjeseci kasnije bili su dio jednog od dva konzorcija koji su dobili poslove izgradnje kanalizacije u Tešnju vrijedne oko tri milijuna maraka.

Kandidat SDA Suad Huskić osvojio je načelnički mandat nakon donacije. U lipnju 2017. godine Općina Tešanj je izravnim sporazumom kompaniji Inžinjering 1 dodijelila posao ''izgradnje mosta kod Madija-Ćifluk oštećenog prilikom izgradnje kanalizacije'' vrijedan 5.980 KM, što je samo 20 KM manje od zakonski dozvoljenog limita za izravne sporazume.

Huskić kaže da je Inžinjering 1 odabran jer je ''ispitivanjem tržišta'' utvrđeno da je ta firma najkonkurentnija za spomenuti posao i da to nema nikakve veze s bilo kakvim donacijama.

''Općinski načelnici nemaju zakonsko pravo, obavezu ili odgovornost za financijsku kontrolu političkih subjekata, time i donacija. Osim toga, Zakon o javnim nabavkama BiH nijednom riječju ne spominje donacije ponuđača političkim subjektima niti ograničava ili daje prednost učešća u javnoj nabavci'', rekao je.

Inžinjering 1 je u lipnja 2017. godine dobio i tender za nastavak izgradnje školskih sala. Huskić kaže kako je tenderska procedura provedena otvorenim postupkom ''zajamčenom otvorenošću postupka za sve zainteresirane'' i da nije bilo žalbi. Inžinjering 1 nije odgovorio na upit BIRN-a BiH.

Još jedna građevinska firma, HiH iz Živinica je 29. rujna 2016. godine – prema evidenciji koju je Općinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Živinice dostavio SIP-u – uplatila 1.000 KM donacije.

Desetak dana poslije, Općina Žinice je izravnim sporazumom toj firmi dodijelila posao ''prijevoza uglja i drva za potpalu za 2016./2017. godinu'' u iznosu od 2.000 KM. Na čelu općine tada je još uvijek bio SDP-ov predstavnik Hasan Muratović. HiH će tijekom 2017. godine od Općine Živinice dobivati vrijedne tendere otvorenim postupkom. Iz ove kompanije, kao ni iz ureda gradonačelnika, BIRN BiH nije dobio komentar.

Stranke tražile donacije

Tri lokalne firme iz Gračanice donirale su tijekom kampanje 2016. godine lokalne organizacije SDA i SDP. Nakon što je pobijedio dugogodišnji SDP-ov načelnik Nusret Helić, firme su od Općine Gračanica dobile tendere vrijedne nekoliko puta više od iznosa doniranog novca.

Lokalna građevinska kompanija Tehna donirala je općinskim organizacijama – SDA 2.000 KM i SDP 1.000 KM.

U studenom 2017. godine Općina Gračanica je izravnim sporazumom dodijelila posao izgradnje krova na stadionu Fudbalskog kluba Lokomotiva iz Miričine vrijedan 5.600 KM.

Vlasnik firme Tehna iz Gračanice Asim Begović kaže kako su ovaj posao dobili jer jedino Tehna ima ''krovne kalupe'' koji su bili potrebni.

''Nismo mi dali tu 100.000 pa da očekuje neko da se to vraća. Mislite da ćemo imati utjecaj što smo dali 1.000 KM? Nema od toga ništa. Tko god se javi mi dadnemo – rukometnom klubu, Tošku, prije dvije godine čak i iz Goražda je bio sportski savez'', kaže Begović.

Firme Zeka-comerc i Alibegović-plast također su donirale SDA i SDP u Gračanici tijekom 2016. godine. Ove dvije firme su u dva dana nakon izbora dobile tendere za ''utopljavanje'' sportske sale Osnovne škole Hasan Kikić u Gračanici – 27.000 KM, odnosno 10.000 KM.

Iz firme Alibegović tvrde da su na tenderu imali najpovoljniju ponudu.

''Želim da napomenem da firma Alibegović-plast d.o.o., od ukupno urađenih poslova koji su vezani za općinske institucije na području Gračanice, ne sudjeluje ni jedan posto od izvedenih radova koji su vezani za našu branšu'', kaže direktor firme Amir Alibegović i dodaje da njegova firma daje donacije i brojnim drugim humanitarnim i sportskim udruženjima.

Iz kompanije Zeka-comerc i ureda načelnika Nusreta Helića, BIRN BiH nije dobio odgovore.

Vehid Šehić smatra da zbog velikog broja općina i razina vlasti Služba za reviziju SIP-a nema dovoljno kapaciteta za reviziju.

''To bi trebale i druge institucije ove države kontrolirati. Možda bi trebalo kroz jedan član Zakona o financiranju političkih stranaka urediti ovo pitanje… Sigurno da se i to može utvrditi kada bi se mogla izvršiti detaljna revizija političkih stranaka, a onda kontrolirati je li taj privatni gospodarski subjekt dobio neki posao na tenderu gdje bi se moglo utvrditi da je pomoć rezultirala vraćanjem usluge kroz dobivanje tendera'', kaže Šehić.

 

Istraživanje je nastalo u saradnji s Transparency Internatonal u Bosni i Hercegovini, u okviru inicijative za unapređenje transparentnosti i odgovornosti financiranja političkih stranaka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close