Zakon

Stranke ne žele spriječiti pljačku u javnim nabavkama

U Accountu, jednoj od organizacija koja se zalaže za usvajanje amandmana, ističu da će usvajanje prijedloga nevladinih organizacija značiti da borba protiv korupcije u BiH zaista počinje.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nema nikakvog napretka u ispunjavanju dogovora od strane političkih stranaka da će usvojiti amandmane na Zakon o javnim nabavkama koje su predložile nevladine organizacije, pišu Nezavisne novine.

Rajko Kecman iz nevladine organizacije Tender podsjetio dkakoa je nekoliko nevladinih organizacija uz podršku USAID-a, EU i drugih međunarodnih institucija napisalo 18 amandmana na Zakon o javnim nabavkama kojima bi se uštedjelo nekoliko stotina milijuna maraka svake godine, ali političke stranke koje se nalaze u Parlamentarnoj skupštini BiH odbijaju da se amandmani usvoje.

"Sve stranke koje su sada na vlasti na vlast su došle na krilima borbe protiv korupcije. Razgovarali smo sa svima njima o našim amandmanima i svi su rekli da je to to, da će to biti usvojeno. Poslije su zaboravili na ono što su obećali", kaže Kecman.

"Sada nam se čini da se umjesto popravljanja stvari čini sve da stvari budu još gore i da svako radi šta hoće", rekao je Kecman i dodao da, ukoliko se vlasti i dalje budu oglušivale na zahtjeve da se poboljša sustav javnih nabavki, nevladine organizacije koje se bave borbom protiv korupcije pozvat će građane da izađu na prosvjede.

U Accountu, jednoj od organizacija koja se zalaže za usvajanje amandmana, ističu da će usvajanje prijedloga nevladinih organizacija značiti da borba protiv korupcije u BiH zaista počinje.

"Sve drugo će značiti da se pljačka nastavlja", ističu oni.

Kako navode, proces javnih nabavki je u BiH doveden do besmisla.

"Takozvane javne nabavke u većini slučajave provode se metodom 'pregovarački postupci bez objave u javnosti'. Praktično, to znači da se direktor javnog poduzeća, škole ili rukovodilac neke javne institucije unaprijed dogovori s dobavljačem i po cijeni uvećanoj i po nekoliko puta nabavi robu ili usluge za svoje poduzeće, školu, instituciju", navode oni.

Koliko su javne nabavke važne, najbolje svjedoči podatak da se u upitniku Europske komisije pominju čak 63 puta, a puno prostora im je posvećeno i u posljednjem Izvještaju Europske komisije o napretku BiH. Tamo ističu da se čak u 86 posto slučajeva javne nabavke provode izravnom pogodbom.

''Nema napretka u implementaciji odredbi o integritetu i sukobu interesa u javnim nabavkama", naveli su oni u izvještaju. Ističu da institucije na svim razinama imaju značajne slabosti u internoj kontroli i javnim nabavkama, što, kako upozoravaju, sustav čini ranjivim, neefikasnim i rastrošnim.

Podsjećanja radi, kada bi amandmani koje predlažu nevladine organizacije bili usvojeni, svi postupci javnih nabavki bi bili potpuno transparentno objavljivani na portalu Agencije za javne nabavke sa svim podacima, a javne nabavke bi mogle ići bez tendera samo u izuzetno rijetkim i specijalnim slučajevima, i to isključivo uz pismenu suglasnost Agencije, u koju bi javnost imala uvid. Osim toga, svih 3.035 organa koji provode javne nabavke bili bi obvezni da svake godine napišu i objave precizan i detaljan plan javnih nabavki za tu godinu, a na kraju godine da podnesu javan izvještaj o njihovom izvršenju.

Kopirati
Drag cursor here to close