"Za nas više nije gradonačelnik"

Udruženje antifašista: Kordić je sramota za svakog građanina Mostara

Osvrnuli su se na Facebook status gradonačelnika Mostara o okupljanju antifašista na Partizanskom spomenu groblju u Mostaru, a koje je održano u subotu.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2024. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Da je bilo koji anonimni pojedinac na svom Facebook profilu napisao ono što je napisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, bilo bi strašno i za svaku osudu", priopćili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar (UABNOR).

Osvrnuli su se na Facebook status gradonačelnika Mostara o okupljanju antifašista na Partizanskom spomenu groblju u Mostaru, a koje je održano u subotu.

"Neće proći"

"Kada to napiše prvi čovjek teško ranjenog grada, grada s takvim antifašističkim naslijeđem kakvo Mostar ima i grada duboko podijeljenog, čije dvije polovine žive jedna pored druge, usprkos silnim nastojanjima tog istog Kordića da nas uvjeri da to nije tako, onda je to mnogo više od osobnog stava o nekom događaju", naveli su iz UABNOR Mostar. 

Dodali su kako Kordić u svom statusu piše "Gradimo #Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija".

"Ako je antifašizam po Kordiću zločinačka ideologija onda će i osnovnoškolac zaključiti da je po njegovom mišljenju fašizam ideologija dobra. Ako nam tu budućnost nudi Kordić, neće proći, a nudi po onome kako reagira na eksplicitne pojave i akcije neofašista u gradu. Čak ih i brani relativizirajući njihova teroristička djela", istaknuli su iz UABNOR Mostar te dodali:

"Mi se više njime nećemo baviti. Za nas više nije gradonačelnik, a za iznesene uvrede, i pojedinačne, ali i kolektivne srest ćemo se s njim na za to odgovarajućem mjestu".

Svi će saznati...

Kako ističu, njihov Savez član je Europske asocijacije antifašista te Svjetske unije veterana u kojoj su okupljeni saveznici preko sto zemalja te će cijeli svijet saznati da na čelu grada Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla.

"Pokrenut ćemo sve mehanizme za smjenu Kordića sa pozicije koju obnaša, svjesni da to neće ići lako, ali ćemo bar tu politiku raskrinkati do kraja. Mostar ne zaslužuje da ga Kordić predstavlja i vodi. To je sramota za svakog građanina ovog grada", UABNOR Mostar. 

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara napisao je na svojem Facebook profilu kako se "iz godine u godinu skupina ljudi koji se predstavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima" šeta ulicama Mostara.

"Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se skupina mladosti, naše djece šeće središtem grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni moralizatori falsificiraju povijest i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo", naveo je Kordić.

Reakcije

Na njegov istup reagirali su iz Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru, kao i Koalicije za Mostar.

Reagirali su i iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine te naveli kako su Kordićeve izjave izuzetno opasne te u "najmanju ruku bezobrazne".

Dodali su kako namjerno ciljane izjave ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a "gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavezujućih deklaracija Europske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata".

"Podsjetit ćemo gradonačelnika da se u subotu nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio. Iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima. Za razliku od NDH, koja je je bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista", napisali su iz SDP-a.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Antifašisti na Partizanskom spomen groblju obilježili 79. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma 

Podsjetimo, veliki broj okupljenih građana obilježio je u Mostaru 79. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma.

Prvotno je planirana i komemorativna šetnja antifašista od Trga Musale prema Partizanskom groblju koju, prema riječima organizatora iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, policija nije dopustila.

O cijeloj situaciji se za Bljesak.info oglasio i MUP HNŽ te negirao navode antifašista.

U svojem Facebook statusu Kordić je zahvalio pripadnicima MUP-a HNŽ te čestitao na "adekvatnom nadzoru i upravljanju okupljanja u središtu Mostara". 

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Antifašisti na Partizanskom spomen groblju obilježili 79. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma 
Kopirati
Drag cursor here to close