"Krajnje zlonamjerno i huškački"

Udruge reagirale na Kajanov intervju: Traže žurnu reakciju i javnu ispriku

"Kajanov gebelsovski istup za međunarodno praćenu TV postaju ima ozbiljnu težinu, a suludost iznesenih tvrdnji bila bi ravna samo tome da je i nesretnu smrt Colette Webster nazvao namjernim ubojstvom", priopćili su iz Udruga.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2024. u 15:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nacional-šovinistički beskrupulozni istupi bivšeg novinara, danas zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH Sanela Kajana koji u mnogo čemu ulaze u red patološke mržnje i besramnog prekrajanja nedavne ratne povijesti ove zemlje, postali su svakodnevnica", priopćili su iz Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara.

Sporan intervju 

Kako su istaknuli, ne želeći mu davati na važnosti prešućivali su laži i uvrede sve do ovog trenutka kada je "prešao granicu koju zdrav um više ne može i ne smije ignorirati".

Kako ističu povodom 30. godišnjice tragičnog stradanja trojice talijanskih novinara, djelatnika televizije RAI (Marco Luchetta, Alessandro Saša Ota i Dario D’Angelo), Kajan je intervjuiran za emisiju TG3.

''Dogodilo se to da je HVO, iz svojih informacija, čuo da su talijanski novinari u Mostaru, u blizini Radio Mostara. Oni su počeli bjesomučno da granatiraju taj dio grada!", naveo je Kajan, tvrde iz Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara te dodaju:

"Krajnje zlonamjerno, huškački i, lažirajući stvarnost i činjenice, pogibiju trojice stranih novinara u ratnoj zoni, u jeku najžešćih okršaja HVO-a i Armije RBiH u Mostaru, nazvao je 'ubojstvom' i citiranom izjavom ciljano pokušao ovom nesretnom slučaju dati potpuno drugu dimenziju i to na međunarodnoj razini!".

Hitna reakcija

Iz Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara dodaju kako je Kajan intervju dao u službenim prostorijama Federalnog parlamenta (ispred press panoa Parlamenta) i da je riječ o izabranom dužnosniku te traže žurnu i beskompromisnu reakciju Parlamenta i drugih mjerodavnih državnih tijela.

"Pozivamo i diplomatska tijela Republike Hrvatske na neodgodivo slanje prosvjedne note zbog povrede međunarodnog dostojanstva i ugleda RH, pošto je Kajan u ovom intervjuu optužio i Hrvatsku vojsku (HV) za 'okupaciju' i ratno razaranje Mostara", istaknuli su iz Koordinacije te dodali kako "dovođenje tragične smrti ratnih izvjestitelja koji su se svojevoljno, radeći svoj odgovoran posao, našli u ratnoj zoni i usred aktivnih ratnih sukoba, u svezu s bilo kakvom namjerom i ciljanim počinjenjem ubojstva, kritično je opasan i neoprostiv čin zbog kojeg Kajan mora biti pozvan na odgovornost pred tijelom kojem pripada i pred Zakonom".

"Od stranke koju predstavlja u Parlamentu tražimo jasnu ispriku veteranima HVO-a, Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu, tako i cijeloj javnosti. Kajanov gebelsovski istup za međunarodno praćenu TV postaju ima ozbiljnu težinu, a suludost iznesenih tvrdnji bila bi ravna samo tome da je i nesretnu smrt prve američke žrtve rata u BiH, čuvene humanitarne djelatnice Colette Webster koja je, također u Mostar, godine 1993. usmrćena minobacačkom granatom Armije RBiH, nazvao namjernim ubojstvom", priopćili su iz Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara.

Kajan je reagirao na svojem Facebook profilu i napisao: "Ma, što to čujem, da se Koordinaciji udruga tzv HVO-a ne dopada moj intervju talijanskoj državnoj televiziji?! Pa se žale na sve strane. Što će tek kazati kad vide intervju kojeg sam dao za BBC?".

"Ustaška granata" 

Podsjetimo, komemoracija trojici talijanskih novinara Mariju Luchettiju, Dariju D'Angelu i Alessandru Otu, koji su ubijeni 28. siječnja 1994. godine u Mostaru, dok su snimali film o djeci žrtvama rata, održana je u utorak u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježena 30. godišnjica tragične pogibije talijanskih novinara

Snimali su dječaka Zlatka kad je nekoliko metara od vrata skloništa pala minobacačka granata.

Samo je Zlatko preživio, a trojici novinara s pancirkama, koji su ga okružili da ga snime i zaštite, nije bilo spasa.

Nedugo nakon komemoracije koja je održana u Mostaru reagirala je i Hrvatska republikanska stranka.

''Nažalost, HRS ne želi i neće sudjelovati na ovoj komemoraciji sve dok se ne ukloni ploča s natpisom: "Na ovom mjestu od ustaške granate nevino nastradaše 28. 01. 1994. g. Marco Luchetti, Ota Alessandro i Dario D’Angelo". Uklanjanje ploče smo zatražili kroz rad Gradskog vijeća Grada Mostara i zahtjevom za inspekcijski nadzor, ali nikada nismo dobili odgovor na zahtjev za uklanjanje'', naveli su u priopćenju.

Foto: HRS priopćenje za medije / Sporna ploča

Dodaju da neće podržati šovinističko-nacionalističko vrijeđanje po bilo kojoj osnovi.

''Nećemo svojim prisustvom podržati povijesnu relativizaciju i podrivanje dodatnih međunacionalnih netrpeljivosti. Svojim dolaskom na mjesto stradanja, dok onakva ploča postoji, pogazili bi sve ono za što se zalažemo dok se spomen ploča ne ukloni..Također držimo da bilo koji politički Hrvat, izabran u neko zakonodavno tijelo ili izvršnu vlast u ovom gradu, ne bi smio svojim prisustvom podržavati sadržaje s ploče, uz sav pijetet za stradale'', navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close