Sjećanje

U Mostaru obilježena 30. godišnjica pogibije talijanskih novinara

Uz prisutnost obitelji poginulih novinara, polaganjem cvijeća na spomen-obilježju tragičnog događaja počast su odali i veleposlanik Italije u BiH Marco Di Ruzza i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.
Lifestyle / Flash | 30. 01. 2024. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija trojici talijanskih novinara Mariju Luchettiju, Dariju D'Angelu i Alessandru Otu, koji su ubijeni 28. siječnja 1994. godine u Mostaru, dok su snimali film o djeci žrtvama rata, održana je danas u Mostaru.

Uz prisutnost obitelji poginulih novinara, polaganjem cvijeća na spomen-obilježju tragičnog događaja počast su odali i veleposlanik Italije u BiH Marco Di Ruzza i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježena 30. godišnjica tragične pogibije talijanskih novinara

Veleposlanik Di Ruzza kazao je da je smrt ove trojice novinara u Mostaru dokaz koliko su Talijani bili, i još uvijek jesu, blizu narodima u bih u tom razdoblju.

''Nadam se da će sjećanje na ova tri novinara biti jedna dodatna motivacija za stvaranje demokratičnog i multikulturalnog društva koje će biti daleko od etničkih mržnji koje su prolile toliko krvi u zemlji'', kazao je Di Ruzza.

Mostarski gradonačelnik kazao je posebno emotivno to što su na ovu 30 godišnjicu došle obitelji i prijatelji poginulih talijanskih novinara.

''Zahvalan sam da je obitelj kroz fondaciju koju su osnovali i dalje nastavila osvještavati svugdje u svijetu da nevina djeca u ratu stradaju. Oko 800 djece je prošlo kroz tu fondaciju. Zahvalan sam im što to rade'', kazao je Kordić.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježena 30. godišnjica tragične pogibije talijanskih novinara

Kazao je kako ovaj događaja nama treba biti poruka da se sjetimo da se i dalje vode ratovi te da stradaju nevine žrtve. Ovaj događaj nas, istaknuo je, treba podsjeti na našu prošlost 90-ih godina.

Novinari Marco Luchetta, Alessandro Ota i Dario D’Angelo željeli su prenijeti svijetu strahote koje doživljavaju mostarska djeca tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Kao i mnogo puta širom Bosne i Hercegovine, ni tada primirje nije poštivano i počela je pucnjava dok je ekipa RAI-ja snimala stanovnike istočnog dijela Mostara van skloništa. Brzo su pobjegli u sklonište, ali s obzirom na to da unutra nije bilo svjetla da se snima, čim se napolju malo stišalo, izašli su ispred.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježena 30. godišnjica tragične pogibije talijanskih novinara

Snimali su dječaka Zlatka kad je nekoliko metara od vrata skloništa pala minobacačka granata.

Samo je Zlatko preživio, a trojici novinara s pancirkama, koji su ga okružili da ga snime i zaštite, nije bilo spasa.

Nedugo nakon komemoracije, priopćenjem se javnosti obratila Hrvatska republikanska stranka.

GO HRS Mostar zahvalio se talijanskom veleposlanstvu na pozivu za komemoraciju novinaru Marcu Luchetti i operaterima Dariju D’Angelu i Alessandru Oti, još jednom izražavajući sućut njihovim obiteljima i žalost zbog tragedije.

''Nažalost, HRS ne želi i neće sudjelovati na ovoj komemoraciji sve dok se ne ukloni ploča s natpisom: "Na ovom mjestu od ustaške granate nevino nastradaše 28. 01. 1994. g. Marco Luchetti, Ota Alessandro i Dario D’Angelo". Uklanjanje ploče smo zatražili kroz rad Gradskog vijeća Grada Mostara i zahtjevom za inspekcijski nadzor, ali nikada nismo dobili odgovor na zahtjev za uklanjanje'', naveli su u priopćenju.

Dodaju da neće podržati šovinističko-nacionalističko vrijeđanje po bilo kojoj osnovi.

''Nećemo svojim prisustvom podržati povijesnu relativizaciju i podrivanje dodatnih međunacionalnih netrpeljivosti. Svojim dolaskom na mjesto stradanja, dok onakva ploča postoji, pogazili bi sve ono za što se zalažemo dok se spomen ploča ne ukloni..Također držimo da bilo koji politički Hrvat, izabran u neko zakonodavno tijelo ili izvršnu vlast u ovom gradu, ne bi smio svojim prisustvom podržavati sadržaje s ploče, uz sav pijetet za stradale'', navode u priopćenju.

Foto: HRS priopćenje za medije / Sporna ploča
Kopirati
Drag cursor here to close