Mandati

U Banja Luci počeli pregovori Dodika i Osmorke

Lokacija i termin sastanka drže se u strogoj tajnosti, iako će na njemu biti riječi isključivo o javnim poslovima i raspodjeli javnih resursa.
Vijesti / Politika | 10. 12. 2022. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci je počeo sastanak o uspostavi vlasti na razini Bosne i Hercegovine između predstavnika stranaka Osmorke i SNSD-a

Lokacija i termin sastanka drže se u strogoj tajnosti, iako će na njemu biti riječi isključivo o javnim poslovima i raspodjeli javnih resursa.

Čemu mistifikacija pitanje je koje se nameće i zbog toga što je sam sastanak u dva navrata, javno, najavljivao sam Milorad Dodik. Juče posljednji put, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, najavljujući da će mediji biti obaviješteni o svemu, prenosi N1.

Nakon jučerašnje konferencije za medije, dalo se nagovijestiti da će na današnjem sastanku prije svega biti riječi o točkama koje bi mogle da okupe “Osmorku” i SNSD, te o uvjetima za suradnju. Sam Milorad Dodik rekao je da ne očekuje da se danas u Banja Luci razgovara i o raspodjeli resora unutar budućeg Vijeća ministara, ponavljajući da SNSD i dalje očekuje mjesto šefa diplomacije.

Naglasio je da će eventualni dogovor ovisiti od toga hoće li se odblokirati projekti važni za Republiku Srpsku.

“To su Buk Bijela, to je aerodrom Trebinje, to je svakako plin koji treba proći. Od tih garancija koje ćemo dobiti ovisit i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema deblokade mi nećemo ići u vlast. Što da tamo sjedimo ako predstavljamo ikebane”, rekao je juče Dodik.

Dan poslije, ključno je pitanje zašto je sve stroga tajna, ako je samo dan ranije sve bilo transparentno. Dok se to pitamo, možemo čitati i intervju Nermina Nikšića, lidera SDP-a Bosne i Hercegovine za Večernji list, izdanje za Bosnu i Hercegovinu.

Šta je posrijedi?

Dok uvjerava u brzo formiranje vlasti i visok stupanj povjerenja među strankama članicama nove većine najavljuje i da bi ključne točke oko kojih bi se mogla postići suglasnost trebao biti europski put, “jer Europska unija očekuje od Bosne i Hercegovine ubrzano formiranje vlasti i rješavanje problema i zadataka koje stoje na tom putu”.

U istom intervjuu Nikšić se pohvalio i dobrom suradnjom s Dodikom u vrijeme dok je bio premijer Federacije Bosne i Hercegovine, “iako je često kritizirao njegove stavove”.

Da li je preduvjet za mirenje stavova sjedanje za isti sto, ali isključivo iza strogo zatvorenih vrata pitanje je koje se također nameće. Naši izvori kažu da je volja domaćina, odnosno lidera SNSD-a, da se sve drži u tajnosti te da je oni poštuju. Ni termin, ali ni lokaciju ne odaju, uz opasku da je liderima stranaka “Osmorke” rečeno da će ih na ulazu u Banja Luku sačekati pratnja uz koju će stići do lokacije na kojoj će razgovarati s Dodikom na sastanku koji ne bi trebao trajati duže od dva sata.

Znimljivo je i to da bi SNSD medijima trebao distribuirati izjave lidera nakon sastanka, što je također neuobičajeno.

Stječe se utisak da je posrijedi pokušaj stroge kontrole moguće štete, od strane prije svega SNSD, ali i nastojanje da se izbjegnu potencijalna neugodna pitanja. Razlog za takvu odluku, prije svega, treba tražiti u datumu. Danas je 10. prosinca, dan kada ističe rok za vraćanje nadležnosti i sprovođenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske koja je Vladi, kroz zaključke, naložila da povuče sve nadležnosti koje su ranije dane za formiranje institucija poput Oružanih snaga, Uprave za neizravno oporezivanje, Visokog sudskoj i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine itd, prenoi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close