Visoki predstavnik

Tužiteljstvo nema izvještaja o Schmidtu

Najavio je kako je i sam spreman odazvati se na poziv Tužiteljstva BiH i u interesu poštovanja zakona predoči sve dokaze.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2023. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH nije dobilo izvještaje sigurnosnih agencija sa nalazima o boravku Christiana Schmidta u BiH, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

"Tužiteljstvo BiH nije od agencija za provođenje zakona, zaprimilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz nadležnosti Tužiteljstva BiH", naveli su iz Tužiteljstva odgovarajući na pitanje Srne je li ova pravosudna institucija dobila izvještaje o nalazima o boravku Schmidta u BiH i provodi li istragu.

Naime, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić pozvao je Tužiteljstvo BiH da hitno provede istragu o ''nelegalnom i lažnom predstavljanju'' Schmidta kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Najavio je kako je i sam spreman odazvati se na poziv Tužiteljstva BiH i u interesu poštovanja zakona predoči sve dokaze.

Nešić je rekao kako Schmidt da ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN-a kao jedine nadležne institucije za potvrđivanje imenovanja visokog predstavnika u BiH.

Također je dodao kako je od Granične policije BiH dobio odgovor da je Schmidt lani unio tri "duge cijevi" u BiH, na što nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

Nešić je rekao da je to propust domaćih sigurnosnih institucija, posebno Granične policije BiH, navodeći da strane diplomate, koje dolaze s osiguranjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklarira kao "duge cijevi".

Dodao je kako Schmidt prilikom svakog dolaska u BiH treba najaviti Graničnoj policiji BiH svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak kao i da visokog predstavnika u BiH trenutno ne osigurava Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

Kopirati
Drag cursor here to close