Navodni dokazi

Nešić o Schmidtu – Nelegalan u BiH s dugim cijevima

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pismom je izvijestio vlasti u BiH da je upravo PIC zadužen za imenovanje visokog predstavnika i da to nije zadaća VS UN-a.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2023. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH imamo čovjeka koji sam sebe naziva visokim predstavnikom, a to nije. Christian Schmidt se nelegalno predstavlja kao visoki predstavnik, a on je samo državljanin SR Njemačke'', rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine predstavljajući kako tvrdi, nalaze sigurnosnih agencija vezano za boravak visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

Ministar bez ovlasti

Nešić, koji kao ministar nema nikakve izvršne ovlasti nad sigurnosnim agencijama, ipak je naložio njihovim djelatnicima koje je tamo postavio Dodik da provedu "sigurnosne provjere" o Schmidtovu statusu.

U to je uključio Državnu agenciju za istrage (SIPA), čiji je sadašnji direktor bivši šef policije u Republici Srpskoj Darko Ćulum te Službu za strance koju vodi Žarko Laketa, ranije policijski zapovjednik u Trebinju.

Novinarima je Nešić je kazao kako su njegove provjere "pokazale da je Schmidt nelegitiman". Zaključio je kako aktualni visoki predstavnik u BiH zapravo predstavlja Njemačku, a da je sporan i status pripadnika njemačke policije koji ga osiguravaju, koje optužuje da su bili protuzakonito naoružani strojnicama Heckler&Koch. Nešić tvrdi i kako "njemački građanin koji zauzima OHR" krši zakone BiH kada u nju ulazi i izlazi bez najave pa poziva Tužiteljstvo BiH da o tome otvori istragu.

Predstavnik Njemačke

''Njegov dolazak najavilo je Veleposlanstvo Njemačke što znači da je on njihov predstavnik, a ne Ujedinjenih naroda, što znači da je nelegitiman i da se lažno predstavlja, tu imam notu Njemačke koja je upućena vezano za gospodina Schmidta i njegovog oružanog osiguranja u BiH. Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a i zašto koristi resurse iste organizacije je pitanje za njih. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je obavijestila ovo Ministarstvo da osigurava dva objekta OHR-a Sarajevo i Banja Luku kao i Rezidenciju u Sarajevu. Vrši se vanjsko osiguranje objekata bez uvida u unutrašnjost prostorija, jer je to eksteritorijalno područje, tko boravi unutar objekata nije stvar policijskih agencija. Što govori da Schmidta tijekom boravka u BIH ne osigurava naša Agencija niti mu pruža policijsku pratnju, a prema pravilima bi trebala'', rekao je.

Nešić je naveo i kako je ''Granična policija u više dopisa obavijestila i Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti da pripadnici stranih službi koji neposredno štite predstavnike stranih država ili međunarodnih organizacija tijekom posjeta BiH te da Granična policija BiH izdaje da isti mogu nositi službeno kratko vatreno oružje i pripadajuće streljivo''.

Oružje na granici

''U najavi dolaska Christian Schmidta još jednom ponavljam preko Njemačkog veleposlanstva putem Ministarstva vanjskih poslova na popisu su i tri duge cijevi što je van svih procedura. Ovo oružje je vraćeno u Njemačku tek u lipnju 2022. i mimo procedura je bilo na teritoriji BiH. To je podatak koji ja imam, Schmidt je nelegalno unio duge cijevi, to je propust i naših službi sigurnosti, naše Granične policije. Svaki ulazak Schmidta i njegove zaštite u BiH bi posebno morao biti najavljen, jer ne postoji mogućnost produženja za nošenje oružja. Prethodni ministar Cikotić je tražio produženje za Schmidta, gdje ga tadašnji direktor GP obavještava da po Zakonu nije moguće. Od GP nisam dobio odgovor prijavljuje li Schmidt prilikom svakog ulaska i uzlaska iz BiH i odjavljuje oružj'', naveo je između ostalog, Nešić.

Inače, Schmidta je imenovao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), kako je to proceduralno i predviđeno dejtonskim sporazumom, a uobičajena formalna rasprava o tome na Vijeću sigurnosti UN izostala je zbog protivljenja Rusije pa je to Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima ključni dokaz za tvrdnje da Schmidt nije visoki predstavnik.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pismom je izvijestio vlasti u BiH da je upravo PIC zadužen za imenovanje visokog predstavnika i da to nije zadaća VS UN-a. Time je odgovorio na pismo koje mu je s tim upitom poslala članica Predsjedništva BiH iz RS Željka Cvijanović.

Kampanja protiv Schmidta

Agencija Hina pak piše kako je kampanja napada na Schmidta pojačana uoči skorog početka suđenja s kojim se Dodik mora suočiti zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Bude li proglašen krivim, za to mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora te automatska smjena s dužnosti. Aktualnom predsjedniku RS sudit će se jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu zakona što ih je Schmidt ranije svojim odlukama poništio.

Dodik se na Sudu BiH mora pojaviti 16. listopada kako bi se izjasnio o krivnji, a njegova obrana temelji se na tezi kako Schmidt nije legalno izabran pa stoga nije imao ni ovlasti mijenjati kazneni zakon BiH po kojemu je od 1. srpnja neprovođenje odluka visokog predstavnika postalo kaznenim djelom.

Kopirati
Drag cursor here to close