Prijava SIPA-e

Tužiteljstvo BiH: Protiv Schmidta nisu dostavljeni dokazi

Iz Tužiteljstva BiH su naveli da nisu podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima (krivične prijave), na što su policijske agencije obavezne Zakonom o krivičnom postupku BiH.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2023. u 20:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je priopćilo da je prije više od mjesec dana dobilo akt Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koji je dodijeljen postupajućem tužitelju putem sustava slučajnog odabira, ali da još nisu dostavljeni dokazi u tom predmetu koji se odnosi na status visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

"U navedenom predmetu nisu do sada dostavljeni dokazi koji bi upućivali na to da su izvršena krivična djela iz Krivičnog zakona BiH od službenih lica u institucijama BiH ili stranih državljana", naveli su iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS), prenosi Beta.

Iz Tužiteljstva BiH su naveli da nisu podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima (krivične prijave), na što su policijske agencije obavezne Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS), pozvao je 12. listopada Tužiteljstvo BiH da hitno provede istragu o "nelegalnom i lažnom predstavljanju" Schmidta kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider predsjednik RS Milorad Dodik, već duže vremena tvrde da je Schmidt nelegalan i nelegitiman visoki predstavnik u BiH jer njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić rekla je da je ta agencija, na osnovu Nešićevog dopisa, dostavila Tužiteljstvu BiH podatke koje je prikupila zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH.

Funkcija visokog predstavnika u BiH uspostavljena je u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, Daytonskim mirovnim sporazumom, dogovorenim 21. studenog 1995. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close