Snažan udarac

Amerika uvela sankcije djeci Milorada Dodika i njihovim tvrtkama

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) priopćio je danas da za sankcije određuje dvije osobe i četiri subjekta, što su nazvali ''mrežom kojoj se određuju sankcije''.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2023. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerika je uvela sankcije Igoru i Gorici Dodik, sinu i kćerki predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je od ranije pod sankcijama SAD-a.

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) priopćio je danas da za sankcije određuje dvije osobe i četiri subjekta, što su nazvali ''mrežom kojoj se određuju sankcije''.

''Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova odrasla djeca, olakšavaju Dodikovu stalnu korupciju u bosanskohercegovačkom RS, omogućujući mu da izvlači javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju obitelj na račun građana BiH i funkcionalne uprave u zemlja'', navodi se.

''Dodik je prethodno bio član Predsjedništva BiH i nadaleko je poznat po tome što je otvoreno pozivao i podržavao jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlasti BiH na RS, jedan od dva entiteta koji čine BiH. Dodik je koristio svoj službeni položaj u BiH i mrežu osobnih veza i tvrtki za akumuliranje osobnog bogatstva mitom, mitom i drugim oblicima korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i skrene pozornost sa svojih koruptivnih aktivnosti. Dodatno, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijeći podjele i politički zastoj'', stoji u objavi Ministarstva financija SAD-a (OFAC).

''Uz financijsku i političku potporu danas označenih pojedinaca i subjekata, Dodik se uključio u korupciju koja osigurava njegovu osobnu financijsku i političku stabilnost na štetu građana BiH koji žive u Republici Srpskoj”, rekao je podtajnik Ministarstva financija za terorizam i financije Brian E. Nelson.

''Nastavit ćemo pozivati na odgovornost one koji svojim djelovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i podrivanju Daytonskog mirovnog sporazuma'', dodao je.

Današnje oznake, navodi se, temelje se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenima za promicanje odgovornosti za osobe koje pridonose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije.

Ove akcije dio su širih napora vlade Sjedinjenih Država za promicanje mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana.

RS postaje posao obitelji Dodik

''Od 2021. Dodik je povećao angažman svog sina Igora Dodika i kćeri Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima unutar RS-a, izazivajući zabrinutost da RS postaje sve više poput posla obitelji Dodik, a ne politički subjekt BiH. Opseg korupcije obitelji Dodik također je izazvao zabrinutost nacija koje su zainteresirane za osiguranje sredstava stranih ulaganja u RS, zbog čega su se neki suzdržali od toga jer su vjerovali da bi bilo kakva financijska pomoć vjerojatno išla Dodiku i njegovoj obitelji, a ne institucijama RS-a'', navode iz Američkog ministarstva financija.

Dodatno su pojasnili angažman njegove djece u političkom životu.

''Na nedavnim izborima u RS-u, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uključujući Milorada i Igora Dodika, urotio se za podmićivanje političkih dužnosnika, članova biračkih odbora i izbornih promatrača u nastojanju da koruptivno dobije izbore. Igor se bavio podmićivanjem oporbenih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za kritične informacije i pozicije promatrača izbora na biračkim mjestima'', navodi se.

Podrška ocu Miloradu

Dodaje se kako je Dodikova kći, Gorica, uključena u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti za svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć vlade RS-a, a sve prema Dodikovim uputama.

OFAC pod sankcije stavlja Igora i Goricu, u skladu sa članom E.O. 14033 za materijalnu pomoć, sponzoriranje ili pružanje financijske, materijalne ili tehnološke potpore za, ili robu ili usluge za ili u potporu Dodiku, osobi čija su imovina i udjeli u imovini blokirani prema E.O. 14033.

''Poduzeća sa sjedištem u RS Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro Voce d.o.o. Laktaši (Agro Voce), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Gradiška) skup su gospodarskih subjekata koji posluju u BiH, uključujući poslovanje u sektoru restorana i veleprodaje materijala. Sva ova poduzeća primaju javnu pomoć RS-a kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove obitelji'', navode iz OFAC-a te dodaju kako su navedene firme u vlasništvu ili pod kontrolom, izravno ili neizravno, Igora i Gorice.

Bez poslovanja sa tvrtkama

''Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i udjeli u imovini gore opisanih osoba koje su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, izravno ili neizravno, pojedinačno ili ukupno, 50 posto ili više jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije osoba iz SAD-a unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili udjele u imovini označenih ili na drugi način blokiranih osoba zabranjene su osim ako nisu odobrene općom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC ili su izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe'', navodi se u priopćenju.

''Osim toga, financijske institucije i druge osobe koje sudjeluju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcioniranim pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmetom ovrhe'', zaključuje se u priopćenju OFAC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close