Otvara treći islamski centar u RH

Turski predsjednik stigao je u Zagreb

Zbog njegova dolaska uvedene su posebne mjere sigurnosti i regulacija prometa.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2022. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Zagreb na dvodnevni posjet. Njegov avion je sletio u zagrebačku zračnu luku, javlja N1.

Zbog njegova je dolaska blokirano gotovo pola Zagreba.

S njim je stigla i prva dama Turske Emine Erdogan koja će se sutra prijepodne sastati sa Sanjom Musić Milanović.

Na Pantovčaku će se sutra u 10 sati susresti s predsjednikom Zoranom Milanovićem nakon čega ide u Sisak gdje će otvoriti Islamski centar i novu džamiju.

Islamski kulturni centar, kako je priopćeno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima.

Objekt ima ukupno 2349,70 četvornih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 četvornih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostori edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani, najavio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.

Nakon Gunje, Zagreba i Rijeke sisačka džamija bit će četvrta na području Hrvatske, ali prva ekodžamija u ovom dijelu Europe. Uz LED rasvjetu te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova postavljeni su solarni paneli i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju za sustav grijanja.

Dani otvorenja IKC u Sisku počeli su u srijedu 7. rujna s mevludskim programom, učenja duhovnih pjesama u molitvenom prostoru. U petak će biti središnja molitva koju će voditi muftija Aziz Hasanović. Također tijekom vikenda će biti dani otvorenih vrata Islamskog kulturnog centra za sve građane.

Potom se vraća u Zagreb gdje će, prije sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem u 16 sati, položiti vijenac ispred Spomenika domovini kod Lisinskog.

Predsjednici Milanović i Erdoğan obratit će se i sudionicima Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma koji se održava u organizaciji Kluba izvoznika i DEIK-a i to pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića.

Svoj dolazak na Hrvatsko-turski gospodarski forum potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika.

Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana.

Kopirati
Drag cursor here to close