Kada "izgubi strpljenje"

Erdogan zaprijetio Grčkoj

"Uznemiravanje naših zrakoplova s radarima nije korak koji je dobroćudan", dodao je.
Vijesti / Svijet | 06. 09. 2022. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovno je u utorak zaprijetio Grčkoj vojnim odgovorom u slučaju da se nastave provokacije kao što su se nedavno turski vojni zrakoplovi našli na meti protuzrakoplovnog naoružanja dok su letjeli iznad spornoga otočja u Egejskome moru.

"Ako imaju otoke i vojne baze te određene pretenzije koje su nelegalne i prijetnje su prema nama, mi ćemo jednoga dana izgubiti strpljenje. Kada ga izgubimo svašta se može dogoditi", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Sarajevu upitan o posljednjem prijeporu s Grčkom.

Sustavi protuzračne obrane S-300, koje koristi Grčka, bili su vrijeme preleta usmjereni na turske zrakoplove za vrijeme rutinskog leta iznad otočja u Egejskome moru.

"Uznemiravanje naših zrakoplova s radarima nije korak koji je dobroćudan", dodao je.

Turska je 30. kolovoza proslavila državni praznik, Dan pobjede, koji se obilježava u znak sjećanja na turske snage koje su protjerale grčke vojne snage 1922. Ankara je podsjetila da su Egejski otoci predani u posjed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947., ali pod uvjetom da ih se ne naoružava, prenosi Hina. 

Odnosi Grčke i Turske su posljednjih desetak godina u stanju stalne narušenosti, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obje države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja.

Erdogan je i početkom lipnja zaprijetio Grčkoj iz istih razloga, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice. Militarizacija grčkih otoka na istoku Egejskog mora zabranjena je prema sporazumu iz Lausanne iz 1923. i sporazumu iz Pariza 1947. Atena tvrdi da su grčki vojnici raspoređeni na tim otocima kako bi ih obranili od brodova koji im prilaze sa zapadne turske obale.

Kopirati
Drag cursor here to close