Posjet

Posebno o BiH: ''More'' potpisa Turske i Srbije

''Zahvalni smo na tome'', rekao je predsjednik Srbije koja je s turskom potpisala niz sporazuma među kojima i onaj o putovanju državljana samo s osobnom iskaznicom.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2022. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi želimo da kupimo bespilotne letjelice Bayraktar, ali to želi cijeli svijet, moramo da stanemo u red'', rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon susreta s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dodao je i kako turske kompanije u Srbiji zapošljavaju gotovo 10 tisuća ljudi.

''Zahvalni smo na tome'', rekao je predsjednik Srbije koja je s turskom potpisala niz sporazuma među kojima i onaj o putovanju državljana samo s osobnom iskaznicom.

''Možemo da kažemo da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa'', rekao je, između ostalog Vučić.

Erdogan je pak medijima rekao kako su razgovarali ''posebno o situaciji u Bosni i Hercegovini''.

''Spremni smo uraditi sve što je u našoj moći u cilju prevazilaženja poteškoća u BiH'', rekao je.

Rekao je i kako je obujam trgovinske razmjene Turske i Srbije prošle godine povećan za oko 33 posto.

Foto: Anadolija / Sastanak izaslanstava u Beogradu

Naime, turski i srbijanski ministri unutarnjih poslova Suleyman Soylu i Aleksandar Vulin su u prisustvu dvojice predsjednika potpisali protokol o izmjenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza potpisanog u Beogradu 12. srpnja 2010. godine i sporazum o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja.

Potpisani su i sporazum o suradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara i memorandum o suradnji u oblasti medija i komunikacija.

Potpisan je i memorandum o suradnji u oblasti elektronske uprave između ureda za informacijske tehnologije i elektronsku upravu Srbije i ureda digitalne transformacije Predsjedništva Turske.

Protokol o suradnji Radio-televizije Srbije i Turske radiotelevizijske korporacije potpisali su generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close