Sastanak

Dok se traži njezina smjena Turković sa Schmidtom sanja EU

Predsjednik DNS Nenad Nešić u utorak je pozvao predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2022. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je u petak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Turković i Schmidt su razmotrili aktualnu političku i sigurnosnu situaciju u našoj zemlji, reformske procese na euroatlantskom putu BiH te borbu protiv posljedica pandemije koronavirusa.

Tijekom razgovora istaknuta je neophodnost pune funkcionalnosti i efikasnosti Vijeća ministara i  državnih institucija, vladavine prava te da je potrebno što prije vratiti fokus na ispunjavanje reformskih uvjeta i zajednički rad u interesu građana cijele države.

Ministrica Turković je ukazala na hitnost djelovanja u pravcu ispunjavanja europskih prioriteta te dostizanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji.

Podsjetimo, predsjednik DNS Nenad Nešić u utorak pozvao je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja.

''Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje vanjske politike i ministrica Turković bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note. Turković niti je država niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH'', istaknuo je Nešić.

Naime, Turković je uputila note veleposlanstvima Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije zbog prisustva predstavnika veleposlanstava događajima koji su održani 9. siječnja u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close