Pismo

Turković pisala EU zbog Orbana

''Ako je, zaista, došlo do promjene europske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registrira otvoreno.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2021. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je uputila pismo Visokom predstavniku Europske Unije Josepu Borrellu, povodom izjava Mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je izjavio da integracija BiH sa njenih sva miloona muslimana predstavlja ''izazov'' za EU.

Orbanova izjava na konferenciji održanoj 21. prosinca ''uvodi pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva Bosne i Hercegovine kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju'', napisala je Turković, te dodala da je ovo izazvalo veliku zabrinutost i strah među građanima Bosne i Hercegovine, pše N1.

Podsjetila je da je 15. veljače 2016. godine Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU, te da je Vijeće EU je 10. prosinca 2019. godine usvojilo zaključke o mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji u kojima je Komisija identificirala 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora postići za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

''Nijedan od tih 14 prioriteta i nijedan od temeljnih europskih kriterija, principa i dostignuća Europske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine'', podcrtala je Turković, te dodala da ''političke pozicije iza ovakvih izjava prijete da naruše ne samo snagu i ulogu Europske unije u Bosni i Hercegovini, već i ideju Europe kao progresivnog, demokratskog i otvorenog okruženja koje poštuje ljudska prava, humanost i vrijednosti svih.''

''Ako je, zaista, došlo do promjene europske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registrira otvoreno, transparentno i službeno. Bosna i Hercegovina je milenijumima postojala kao multietnička i multikonfesionalna država i važno je da se svaka promjena politike Europske unije po ovom pitanju upoznaje sa građanima Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koje su u procesu integracije'', napisala je ona.

Također je naglasila da je ''u jednom dijelu svog obraćanja premijer Orban u pravu: Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti na Balkanu.''

''Svijet u kojem politička moć, vjerska pripadnost, rasa ili etničko porijeklo definiraju individualna i kolektivna prava je svijet nepravde, nasilja, aparthejda i zločina. Europa koju poznajemo i kojoj geografski i duhovno pripadamo, stala je protiv takve politike. Nadamo se da će tako i nastaviti'', piše u pismu ministrice Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close