Prijetnje smrću Schmidtu

Turković: Zaustaviti radikalizaciju BiH i regije po matrici iz Ukrajine

''O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole među nama''.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2022. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oštro je osudila prijetnje smrću visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu izrečene na današnjem skupu u Banjaluci.

''Šokantne poruke sa demonstracija u Banja Luci! Apsolutno su neprihvatljive prijetnje visokom predstavniku'', napisala je Turković na službenom Facebook nalogu, prenosi N1.

Dodala je kako je ''krajnje vrijeme da se zaustavi opasna radikalizacija BiH i regije po matrici iz Ukrajine'', te još jednom iskazala podršku radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH.

Podsjetimo, u Banjaluci je danas održan skup ''Sloboda'' koji je formalno organizirala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspendira Zakon o nepokretnoj imovini RS. Skup su podržali predstavnici vlasti ovog entiteta.

Na skupu su upućene prijetnje smrću visokom predstavniku, na šta ni prisutni predstavnici vlasti nisu reagirali.

Skupina harmonikaša, kako se može vidjeti na videu N1, pjevala je: ''O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole među nama''. Tijekom sknadalozne pjesme Dodik i entitetska predsjednica Željka Cvijanović su se smiješili.

Potom je, podsjetimo, Milorad Dodik u izjavama za medije naveo kako je ponosan na skup jer ''nije izrečena nijedna uvredljiva riječ''.

Kopirati
Drag cursor here to close