Prioriteti EU

Turković se austrijskoj ministrici pohvalila da će se održati izbori u Mostaru

Istakla je značaj Berlinskog procesa u EU integracijama zapadnog Balkana, te okarakterizirala regionalnu ekonomsku suradnju kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2020. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine Bisera Turković je u četvrtak u Beču razgovarala sa ministricom za Europsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karoline Edtstadler, priopćeno je iz MVP-a.

Ministrica Turković je kolegicu Edtstadler iz državne austrijske vlade, na sastanku koji je zbog iznenadnih okolnosti održan online, upoznala sa trenutnim stanjem u našoj zemlji vezanim za pandemiju COVID-19, te je govorila o ekonomskom oporavku zemlje i otvaranju granica i uvjetima ulaska u našu zemlju.

Potom se osvrnula na implementaciju 14 ključnih prioriteta Europske komisije, te navela realizirane dijelove iz nekoliko ključnih prioriteta, koji se odnose na održavanje izbora u Mostaru, funkcioniranje Mehanizma koordinacije i izradu Programa integriranja, pravilno funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), ukidanje smrtne kazne u entitetu RS i reformu javne uprave.

Ministrica Turković je podsjetila da je u četvrtak, nakon dugih i intenzivnih pregovora, usvojena i Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Istakla je značaj Berlinskog procesa u EU integracijama zapadnog Balkana, te okarakterizirala regionalnu ekonomsku suradnju kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija. U tom kontekstu, dodala je, naša zemlja ostaje posvećena poboljšanju suradnje, a u postojećim okvirima, kao što je MAP REA, vidi priliku za brži ekonomski oporavak.

Ministrica Turković je ukazala na problem migrantske krize, te istakla da BiH ostaje na stanovištu da je po ovom pitanju najbolji jedinstven pristup EU te da bi zemlje trebale izbjegavati parcijalna rješenja. Zahvalila se EU za pomoć koju pruža našoj zemlji u zbrinjavanju migranata, te istaknula da se BiH suočava sa velikim i pojačanim prilivom migranata, ali da u suradnji sa EU ulaže velike napore za rješavanje ovih problema.

Istovremeno, naglasila je, naša zemlja nastoji ublažiti posljedice velikog priliva migranata, kao što su krijumčarenje ljudi i druge vrste organiziranog kriminala, zbog čega je ministrica Turković zatražila podršku u jačanju kontrole bh. granica.

Ministrica Edtstadler je tijekom razgovora kazala da planira posjetiti BiH, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Istaknula je da izuzetno cijeni redovitu razmjenu mišljenja i informacija sa ministricom Turković, te kazala da vjeruje u izgradnju jakog partnerstva na ovom polju.

Naglasila je da će austrijska vlada redovno i predano podržavati BiH na putu u EU, sve dok postoje dokazi i kredibilna uvjerenja da bh. strana ulaže maksimalne napore da ostvari započete reformske procese i približavanje ka EU, priopćeno je iz MVP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close