Posmrtni ostaci

Turković inicirala da se riješi slučaj pilota Samira Beganovića

U priopćenju se navodi da je ministrica informirala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresirana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2020. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je sastanak s otpravnikom poslova Veleposlanstva Ukrajine u Sarajevu Serhiiom Miniailom, na kojem se razgovaralo o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina koji je poginuo prije 26 godina.

Ministrica Turković je inicirala sastanak kako bi se pokušali pronaći posmrtni ostaci prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je, prema dostupnim informacijama, poginuo kada je 1. kolovoza 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera oboren ukrajinski zrakoplov, u kojem se Beganović nalazio kao kopilot - priopćeno je iz MVPBiH.

U priopćenju se navodi da je ministrica informirala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresirana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini.

Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu donio smiraj porodici Beganović nakon više od dva i pol stoljeća.

Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije vezane za ovaj slučaj, te da će Veleposlanstvo Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Tijekom sastanka je razgovarano i o drugim važnim pitanjima između dvije države. Istaknuto je da je Ukrajina zainteresirana za razvoj i unaprjeđenje odnosa, te dodao da su mir i stabilnost vrlo važni za ovu zemlju.

Na sastanku se razgovaralo o sporazumima o turizmu i liberalizaciji viznog režima, na koje Ukrajina čeka odgovor od Bosne i Hercegovine.

Sugovornici su se usuglasili da je potrebno povećati bilateralne odnose i kontakte između dvije zemlje, te u budućnosti upriličiti uzajamne posjete ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ukrajine - priopćeno je iz MVPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close