Šefica diplomacije

Dodik nezadovoljan radom Bisere Turković

Dodik tvrdi da o problemima u Ministranstvu vanjskih poslova BiH "govori" i odluka Turkovićeve o raspoređivanju bivšeg direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Gordana Milinića na poziciju ministra-savjetnika u Veleposlanstvu.
Vijesti / Politika | 05. 08. 2020. u 14:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nezadovoljan je radom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, a primjedbe ima i u vezi s kandidatom SDA za direktora Obavještajnpo-sigurnosne službe (OSA) BiH Osmanom Mehmenagićem, ali to, kako kaže, ne može osporiti.

Dodik tvrdi da o problemima u Ministranstvu vanjskih poslova BiH "govori" i odluka Turkovićeve o raspoređivanju bivšeg direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Gordana Milinića na poziciju ministra-savjetnika u Veleposlanstvu BiH u Pekingu.

Imenovanje Milinića, koga je nazvao „špekulantom, koji je u ime SDS-a lagao prije nekoliko godina“, za Dodika je neprihvatljivo, navodeći da Milinić nema podršku srpskog naroda.

''To govori da imamo ozbiljan problem u Ministarstvu vanjskih poslova BiH'', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da Turković nije odustala da „spašava SDS-ove kadrove“.

Iznio je tvrdnju da je Turković „spriječila da on i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobiju diplomatsku poštu“.

''Zadržala je i moja pisma vezano za Srebrenicu, a 'pustila' bošnjačkog člana Predsjedništva'', rekao je, između ostalog, Dodik dodajući da Turković „ne provodi inostranu politiku BiH, već SDA...“.

''Ta politika znači ubaciti sve više migranata u BiH i to je pogubno, ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake. Mislim da je došlo vrijeme da razgovaramo s SDA i da tražimo da se, možda, korigira sa stanovništa persone koja to radi. Ona ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, već je što više usložnjava...'', ustvrdio je Dodik.

Kada je u pitanju imenovanje direktora OSA-e, kaže da je specifično to što Srbi ne mogu osporavati kadrove druga dva naroda i obrnuto, ali da „SDA isključivo na pozicijama drži svoje ratne kadrove“.

''Nećemo moći osporiti njihov prijedlog, jer bi zastoj bio i s druge strane. Minislim da Mehmedagić mora ispuniti zakonske uslove za imenovanje. Očigledno da SDA gura neke svoje principe, to nije dobro za BiH, ali i na Turkovićevoj se najbolje vidi ta politika prema BiH'', ustvrdio je Dodik.

Kazao je i da je stvar Narodne skupštine RS hoće li izglasovati smanjenje plaća zastupnika u vrijeme pandemije koronavirusa.

Tvrdi da ne stoje navodi da je direktor policije RS Siniša Kostrešević bio „njegov favorit“, navodeći da podržava svakoga tko predano radi svoj posao.

Dodik je rekao da su SNSD-e i Socijalistička partija u koalicijskoj suradnji više od 20 godina, te da će tako i ostati.

Nakon današnjeg sastanka rukovodstava SNSD-a i SP-a u Banjoj Luci, Dodik je naglasio da između ove dvije partije nema problema i otvorenih pitanja.

Podsjećamo, Turković je na svoju ruku fomirala Tim MVP-a BiH za operativnu podršku Lokalnim izborima 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close