Državni ministar

Tu smo za podjelu BiH

Košarac kaže kako stranke iz FBiH koje sudjeluju u vlasti u institucijama BiH nisu svjesne u kakve ih opasne igre uvlače Bećirović, Komšić i SDA.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2023. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, ocijenio je da izjava o imovini, koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, te predsjednici probošnjačkih stranaka iz Federacije BiH, predstavlja jedan od najozbiljnijih i najopasnijih napada na Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kao i na ustavni položaj, imovinu i nadležnosti Republike Srpske.

Opasne igre

"Po tajmingu potpisivanja ovog neustavnog i propagandnog pamfleta, uvjeren sam da je cijeli događaj naručen i sponzoriran u najmanje dva strana veleposlanstva u Sarajevu. Ta veleposlanstva žele po svaku cijenu da destabilizirati situaciju u Republici Srpskoj kako bi pokrili nove najavljene intervencije Christiana Schmidta, koje trebaju emanirati SDA iz vlasti u FBiH. Kakve god igre da igraju, Republika Srpska i njeni politički predstavnici odlučno će se suprotstaviti i borit će se svim političkim i pravnim sredstvima protiv bilo kakvog pokušaja otimanja imovine Republike Srpske", poručio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, stranke iz FBiH koje sudjeluju u vlasti u institucijama BiH nisu svjesne u kakve ih opasne igre uvlače Bećirović, Komšić i SDA.

Prepisano od DF-a

"U izjavi su prepisani dijelovi propalog DF-ovog amandmana na Ustav BiH, kojim je Komšićeva stranka prije godinu dana napravila kardinalnu grešku. Tim amandmanom, kojim su u Ustav BiH htjeli da zapišu da je BiH titular i vlasnik svih dobara od općeg interesa – zemljišta, šuma, voda, vodotokova, jezera, mora, rudnih blaga i drugih prirodnih bogatstava, Komšić i njegovi sljedbenici javno su priznali da takve odredbe ne postoje u Ustavu BiH, u kome jasno piše da sve nadležnosti koje nisu pripale BiH pripadaju entitetima", pojasnio je Košarac.

Političke podvale

On je upozorio i na to da će izjava probošnjačkih stranaka o imovini, koja obiluje neistinama, izmišljotinama i pogrešnim tumačenjem Ustava BiH, imati ozbiljne posljedice po funkcioniranje institucija BiH u narednom periodu.

"Republika Srpska i njeni predstavnici ne mogu i neće preći preko ovakvih političkih podvala koje vode ka daljim podjelama i konačnom raspadu BiH. Ako potpisnici ovakvih izjava u nama iz Republike Srpske traže partnere za podjelu BiH, nema problema. Tu smo!", poručio je Košarac, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close