Nešić

Alibi za sijelo s Izetbegovićem

Za zajedničku izjavu o imovini, koju je u srijedu potpisalo osam političkih predstavnika iz Federacije BiH, Nešić je rekao kako je njezin cilj produbljivanje krize i blokada…
Vijesti / Politika | 20. 04. 2023. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je danas da su imovinski odnosi jasno razgraničeni aneksima Dva i Četiri Daytonskog sporazuma i da to ne mogu i neće promijeniti nikakve izjave sarajevskih lidera, priopćeno je iz ove stranke.

Za zajedničku izjavu o imovini, koju je u srijedu potpisalo osam političkih predstavnika iz Federacije BiH, Nešić je rekao kako je njezin cilj produbljivanje krize i blokada cijele BiH, pošto FBiH "uspješno drže u blokadi od 2018.godine".

"Nesposobni da nakon drugog izbornog ciklusa formiraju Vladu FBiH, lideri `trojke` nisu znali kako da sjednu za isti stol s Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, pa im je Republika Srpska poslužila kao alibi za sijelo s Izetbegovićem", naveo je Nešić.

Upitao je kakva je to pravna logika po kojoj Brčko distrikt odlukom OHR-a može knjižiti državnu imovinu, a Republici Srpskoj se to uskraćuje odlukom Christiana Schmidta, priopćeno je iz DNS-a.

"Kakva je to vladavina prava u kojoj Federacija BiH dodjeljuje koncesije na svojim rijekama, ali Republika Srpska ne može? Kakav je to Ustavni sud BiH za koji su sporni Zakon o šumama Republike Srpske i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali nisu sporni isti zakoni u Federaciji BiH i njezinim kantonima?", upitao je Nešić.

Naveo je kako se nada da u Republici Srpskoj postoji nacionalno jedinstvo po pitanju očuvanja daytonskih nadležnosti Srpske.

Naime, u zajedničkoj izjavi osam bošnjačkih političkih predstavnika je navelo da Tužiteljstvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorne osobe koje najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku.

U izjavi se tvrdi da "BiH ima isključivu nadležnost" da uređuje sva pitanja u vezi s državnom imovinom. Zbog ove izjave, zastupnici iz Republike Srpske napustili su sjednicu državnog parmalenta.

Kopirati
Drag cursor here to close