Komentar na Schmidtov istup

Tresla se brda, rodio se Fadil: "Bez Džemile s kašikama nitko ne zna kakav će biti rasplet"

"U konačnici su posljednjim intervencijama samo spasili SDA da ne ode u opoziciju jer da nije bilo intervencije do sad bi vlas u FBiH bila uspostavljena"
Vijesti / Politika | 07. 04. 2023. u 12:58 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po meni bi najbolje bilo da OHR ništa ne dira jer očito ne razumiju situaciju u kojoj se nalaze ni gdje su došli, kazao je za Bljesak.info Mario Karamatić predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS).

"I njegovi posljednji amandmani su generirali krizu. U konačnici su posljednjim intervencijama samo spasili SDA da ne ode u opoziciju jer da nije bilo intervencije do sad bi vlas u FBiH bila uspostavljena", dodao je.

Komentirajući posljednji Schmidtov medijski nastup kazao je kako su se do sada "sve vlade formirale nakon izbora po poznatim pravilima i svaki put je dolazilo do krize jer jedna grupacija stranaka vjeruje da će OHR stati na njihovu stranu i upravo se to i sada događa".

Stvar i više nego jasna

"Stvar je i više nego jasna, kad pogledate domove naroda u Federalnom parlamentu, tko gdje ima većinu i to su stranke koje po ovim zakonima mogu formirati vladu u federaciji. A to se ne događa jer pojedini imaju obećanja međunarodne vlasti da će oni bit u vlasti i tu sva priča počinje i završava. Ovu krizu treba gledati sa aspekta da je međunarodna zajednica generirala i daje održava'', istaknuo je Karamatić za Bljesak.info.

Upitan za rasplet federacijskog čvora, Karamatić je rekao kako je to teško predvidjeti.

"To bez Džemile s kašikama nitko ne može znati. Što će uraditi Schmidt, hoće li uraditi, hoće li lideri stranaka koje imaju većine u klubovima naroda, tj. SDA, SDP i HDZ sjesti i razgovarati, jer po trenutnim zakonima to je većina i ne postoji mogućnost da je netko drugi formira ili će i dalje stranke, trojke, osmorke, devetorke ili koliko ih već ima, čekati da intervenira OHR i hoće li on intervenirati, to je sve stvar nagađanja", zaključio je Karamatić za Bljesak.info.

Predsjednik HRS-a za Schmidtov govor komentirao je na društvenim mrežama rekavši je kako je "jedno veliko ništa", te dodao kako je Schmidt "pozvao na dogovor, iako je svima jasno da dogovora nema i… otišao na godišnji".

Tresla se brda

"Svima je jasno kako su SDA/DF glavni remetilački faktor trenutno u Federaciji, ali da su im legitimitet za to dali predstavnici, sve malobrojnije, nove većine podrškom izbora Refika Lende. Njegovim izborom SDA je formalno postala dio izvršne vlasti. Isto tako ne smije se zaboraviti kako SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda. To se ne smije ignorirati i, u ovom smislu, zastupnici SDA su u pravu", ističe Raguž.

"Rekao sam im jučer kolegama iz SDA da mi ih je drago vidjeti, ruku pod ruku s patriotama iz DF-a, kako se grčevito bore za poštivanje načela legitimnosti. Isto tako, uputio sam otvorenu kritiku zastupnicima HDZ-a, koji su patentirali tu obranu legitimnosti, a riječi ne progovoriše. Svima je, dakle, odavno jasno kako se SDA ne može zaobići, ali se to izbjegava na glas kazati. Dvije su opcije: ili uključiti SDA u razgovore ili do-čekati Schmidta da se vrati s godišnjeg! Kako se SDA ignorira, a Schmidt nikako da dočeka, osuđeni smo na osuđenog Fadila", istaknuo je Raguž.

"Uglavnom, tresla se brda, rodio se Fadil!", napisao je te dodao kako je zanimljivo ''da su pojedini portali, itekako bliski SDA, objavili Schmidtov govor prije nego se čovjek pojavio ispred kamera, s viješću kako nikakvih nametanja neće biti danas. Neki dan sam izjavio kako u OHR-u, očigledno, postoje ubačeni ljudi, krtice koje iznose informacije, ali i dobrano utječu na politiku ove institucije, jučer me jedan njihov službenik upita "gdje su mi dokazi?'", zaključio je Raguž.

DF ponudio rješenje

"S obzirom da je gospodin Schmidt očigledno već odlučio nametnuti rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, i s obzirom da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu".

"Demokratska fronta je taj prijedlog jučer prezentirala na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a sada koristimo priliko da kažemo da ćemo isto dostaviti gospodinu Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti", stoji u priopćenju stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close