Bez lupanja šakom

Schmidt zaprijetio posljednji put

''Nakon brojnih razgovora, podsjetio bih političke aktere na njihovu odgovornost da omoguće institucijama vlasti da rade svoj posao'', rekao je visoki predstavnik dodavši kako je sada to pitanje još hitnije.
Vijesti / Politika | 07. 04. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je posljednji poziv da se političari urazume. Volja birača na listopadskim izborima mora se provesti u političkoj stvarnosti. U suprotnom demokracija ovdje nema smisla'', rekao je Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt obraćajući se javnosti pred sjedištem OHR-a.

Naveo je kako je ustavni rok za formiranje vlade F BiH istekao što znači da izborni rezultati ne mogu biti u potpunosti implementirani iako postoji podrška većine u oba doma parlamenta Federacije.

Odgovornost

''Nakon brojnih razgovora, podsjetio bih političke aktere na njihovu odgovornost da omoguće institucijama vlasti da rade svoj posao'', rekao je visoki predstavnik dodavši kako je sada to pitanje još hitnije.

''Tehnički mandat federalne Vlade više od četiri godine ne bi bilo u skladu s demokratskom praskom i ne bi održavalo volju birača. Federacija je zarobljena u političkom zastoju, u rascjepu između političkih blokova jer se ne radi o neslaganju oko strukture Federacije. Ovoje borba za političku moć između stranaka, a ne o borbi za opstanak naroda. Konstitutivni narodi i Ostali imaju svoje mjesto u Ustavu i to je ono što se mora poštovati, ali borba između političkih stranaka za moć i prevlast se mora riješiti'', rekao je i dodao kako maksimalistički zahtjevi, taktike zastrašivanja i ne prihvaćanje političke realnosti neće pomoći Federaciji da ide naprijed.

Previše dovedeno u pitanje

''Federacija mora funkcionirati je nam je jaka Federacija potrebna za funkcioniranje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak. Previše je toga dovedeno u pitanje u ovom kritičnom trenutku da bi se ova situacija mogla nastaviti'', rekao je Schmidt i dodao kako BiH ima šansu kroz kandidacijski status.

''Opozicija je neodvojivi dio demokracije'', rekao je i dodao kako očekuje da će političari pronaći rješenje zastoja i što prije formirati vladu koja ima podršku parlamentarne većine.

''Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti nekog dodatnog konačnog poziva'', rekao je Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close