Debata

Tko više odvaja od plaće: Izetbegović ili Bećirović?

"Mi možemo i trebamo da na svaki mogući način vidimo kako da uključimo sve koji mogu da nam pomognu. Dijaspora je jedan od tih elemenata".
Vijesti / Politika | 22. 09. 2022. u 21:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna televizija ugostila je kandidate za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bećirović Denisa, Hadžikadić Mirsada i Izetbegović Bakira.

Kandidat SDA Bakir Izetbegović je, između ostalog, istaknuo kako se izlila snaga iz Bosne i Hercegovine.

"Najzdraviji, radno sposoban dio stanovništva sa djecom je napustio BiH i to traži posebnu brigu. Međutim, mojom apelacijom Ustavnom sudu ja sam spasio 700.000 državljanstava. zimu sam proveo po dijaspori nagovarajući ljude da investiraju u BiH i da glasaju za koga god hoće, ali da pomognu ljudima u RS-u, da ne ostavljaju taj dio BiH. I vrlo rado ću surađivati sa gospodinom Hadžikadićem, s obzirom na njegovu poziciju i na veze koje ima. Ako ja budem član Predsjedništva, ja Vas pozivam na kavu da se dogovorimo i da upravo Vi radite na ovim stvarima".

Hadžikadić ističe da će razgovarati sa bilo kim, o bilo čemu, sve što je u interesu BiH.

"Mi možemo i trebamo da na svaki mogući način vidimo kako da uključimo sve koji mogu da nam pomognu. Dijaspora je jedan od tih elemenata".

Izetbegović naglašava da Milorada Dodika ne mogu zaustaviti ni on ni Denis Bećirović ni Mirsad Hadžikadić.

"Njega treba kontrolirati pravosuđe i da ga sankcionira međunarodna zajednica. Crna lista nije ništa. Evo ga ovih dana sa Putinom dok se razara, dok ginu mladi Ukrajinci".

Kandidat SDP-a Denis Bećirović kaže da su strateški vanjskopolitički prioriteti BiH punopravno članstvo u NATO i EU.

"To nije samo proklamacija, mi cijelo društvo moramo prilagođavati standardima i principima EU i NATO-a. To mora biti iskreno opredjeljenje. Razlika u određenim gledanjima između mene i kolege Izetbegovića kada je riječ o NATO-u je što ja mislim da je to pitanje za državne organe BiH koji to moraju provoditi, dok Izetbegović nekada ima izjave da pojedini narodi odlučuju o tome hoćemo li mi u NATO ili nećemo".

Izetbegović odgovara da se ne možemo ubrzano kretati na NATO putu ako imamo otpore kakve radi Milorad Dodik.

Bećirović naglašava da moramo imati oštar pristup kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije.

"Pravosuđe u BiH mora početi raditi svoj dio posla. A ja imam i jedan konkretan prijedlog, da pravosuđe prvo nas ispita - točno kolika nam je imovina, koliki su nam bili prihodi i ako ima jedna konvertibilna marka razlike, takvi nemaju šta da rade u politici".

Izetbegović kaže da će, ako išta kod njega ima osim onoga što je u imovinskom kartonu, vrlo rado pokloniti, kao što je poklanjao i do sada iz svojih plaća.

"Te plaće nismo zaradili jer nije radio Dom naroda. Treba 1/3 od toga dati nekome kome treba. Ne bih rekao da su svi ostali to radili koliko sam ja".

Bećirović ističe da je glasao protiv povećanja plaća u Domu naroda, te da i on izdvaja dio svoje plaće za pomoć onima kojima je potrebno.

"Ako ste Vi dali pola od onoga što sam ja dao, ja ću odustati od kandidature", odgovorio mu je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close