Zamjenik predsjedavajućeg Zaastupničkog doma

''Tko će pomoći ako neće susjedi''

Čavara je rekao da očekuje i da će do kraja siječnja bi formiran kompletan saziv Vijeća ministara i da će vrlo brzo biti usvojen proračun.
Vijesti / Politika | 02. 01. 2023. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Zaastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara izjavio je u intervjuu Srni da se nada da će novo Vijeće ministara dati zamah odnosima u BiH bez sukobljavanja i tenzija, kao i da će BiH, poštujući mehanizam koordinacije, usvojiti zakone koji su joj obaveza na njenom putu ka EU, prenosi Avaz.

Čavara je rekao da očekuje i da će do kraja siječnja bi formiran kompletan saziv Vijeća ministara i da će vrlo brzo biti usvojen proračun.

Komentirajući činjenicu da je sjednica na kojoj se potvrđivalo imenovanje predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto protekla bez mnogo problema i pitanje što očekuje u radu Parlamentarne skupštine BiH, Čavara je naveo da na sjednici nije bilo tenzija.

''Sve je proteklo u demokratskom modelu i nadam se da će i naredne sjednice biti isto tako demokratske i da će Vijeće ministara raditi u punom kapacitetu. Nadam se da će Vijeće ministara dati novi zamah odnosima u BiH jer zaista je bilo dosta sukobljavanja i tenzija'', rekao je Čavara.

"Krenuti ka rješavanju ključnih problema"

On je istaknuo da se institucije na državnoj razini trebaju okrenuti rješavanju ključnih problema u BiH.

Na pitanje očekuje li u narednom periodu da će se partnerstvo i glasanje formirati od točke do točke dnevnog reda s obzirom na praksu koja je bila u prethodnom sazivu Parlamenta BiH, Čavara je rekao da takva praksa donosi nestabilnost u odnosima.

''Takva praksa stvara nepovjerenje. Oni koji su dogovorili formiranje vlasti moraju zajedno funkcionirati jer smo i potpisali programska načela koja definiraju određene stavove o mnogim pitanjima. Tako da ne vidim nijednog razloga da se ne radi na takav način i poštuju odnosi u parlamentarnoj većini'', istaknuo je Čavara.

Čavara je napomenuo da očekuje da će opozicija biti konstruktivna i kako će uvijek biti za pozitivna rješenja koja znače napredak za BiH, za sve njene narode i građane.

Do kraja siječnja

On je uvjeren da će kompletno Vijeće ministara biti formirano do kraja siječnja.

''To je rok koji je predviđen tako da ćemo moći krenuti sa aktivnostima koje su pred nama, a jedna od njih je usvajanje Proračuna institucija BiH za narednu godinu i stvaranje uvjeta da svi koji koriste proračunska sredstva mogu maksimalno ostvariti svoja prava'', smatra Čavara.

Čavara je istaknuo da nakon dobijanja kandidatskog statusa BiH treba da se prilagodi pravnoj tekovini EU.

''Ukoliko želimo biti dio EU moramo prilagoditi ukupan sistem pravnoj tekovini EU. S obzirom na to da smo ranije dogovorili i usvojili mehanizam koordinacije, to treba staviti u potpunu funkciju. Način na koji smo dobili kandidatski status pokazuje da postoji politička spremnost EU da pruži maksimalnu podršku BiH'', kazao je Čavara.

Hrvatska i Srbija žele pomoći

Komentirajući odnose BiH sa susjedima, u prvom redu Srbijom i Hrvatskom, Čavara je napomenuo da BiH treba imati korektne odnose sa susjedima.

''To znači mir i stabilnost s jedne strane, a sa druge - ko će vam prvi pomoći u svakoj nevolji nego susjedi. Iz različitih krugova se stvaraju tenzije između pojedinih susjeda u BiH, ali to trebamo prevazilaziti, otvorena pitanja rješavati i u dobrosusjedskom odnosu graditi bolju budućnost", poručio je Čavara.

Osvrćući se na optužbe iz pojedinih krugova da se Hrvatska i Srbija puno miješaju u odnose u BiH, Čavara je ocijenio da je riječ o nekorektnim stavovima.

''To je nekorektno, jer imamo puno zemalja koje brinu o BiH i žele joj pomoći, a smatram da i Hrvatska i Srbija žele pomoći BiH. Treba graditi prvenstveno sa susjedima dobre odnose i zajednički iskoristiti ovaj put ka EU da izgradimo stabilnost u BiH i stabilne odnose na Balkanu'', naglasio je Čavara.

Poštujem Ustav i zakone

Komentirajući zamjerke pojedinih krugova u BiH da kao čovjek sa američke crne liste ne bi trebao da bude izabran u Kolegijum Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Čavara je poručio da u BiH postoje Ustav i zakoni.

''Ni Ustav ni zakone nisam prekršio, a američka administracija je u jednom trenutku procijenila da sam nešto trebao uraditi, da sam mogao to uraditi... Međutim, to je njihov politički stav. Ako je nekom važniji politički stav bilo koje države, pa evo i SAD, nego Ustav i zakoni BiH, onda se treba postaviti pitanje koliko oni vole BiH'', kaže Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close