Lome se koplja

Tko će biti peti izaslanik iz RS u Domu naroda PS BiH?

Ukoliko Sud BiH odbije žalbu SNSD-a, o petom izaslaniku odlučit će žrijeb između kandidata SNSD-a i PDP-a. Ako ipak prihvati, pravne zavrzlame bit će nastavljene, a formiranje Doma naroda Parlamenta BiH - neizvjesno.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2022. u 07:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne nazire se rasplet vezano za izbor petog izaslanika iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovno je usvojilo odluku kojom se prihvaća sporni listić PDP-a, iako je Sud BiH osporio raniju identičnu odluku.

SNSD je najavio ponovnu žalbu Apelacijskom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine i kaznene prijave protiv članova SIP-a koji su glasovali za ovu odluku.

Predsjednik CIP-a tvrdi da SIP nije izašao iz okvira svoje nadležnosti, već je u okviru Izbornog zakona BiH. Ističe da SIP nije samoinicijativno ispitivao validnost spornog listića, kao što je Sud BiH u obrazloženju naveo, prihvaćajući žalbu SNSD-a, već na osnovu prigovora PDP-a. Većinom glasova SIP je ponovno donio odluku kojom se prihvaća sporni listić PDP-a. Osim Irene Hadžiabdić i Vlade Rogića, ovaj put je protiv ove odluke glasovala i Vanja Bjelica-Prutina, koja je 5. prosinca glasala suprotno.

Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH: ''SIP nije imao imala ovlaštenja da samovoljno utvrđuje rezultate glasovanja odnosno da cijeni da li je listić važeći ili nevažeći. Prvi put to sud ističe, a to ne odgovara materijalnoj istini. Prigovor je postojao'', javlja BHRT.

IRENA HADžIABDIĆ, članica SIP-a, navodi: ''Ulazimo u postupak kad imamo situaciju da je bilo manipulativnih procesa i kad se javnost uznemiri. U ovom slučaju nismo imali nikavih dokaza da se radi o manipulativnim procesima. Imali smo apsolutno jednoglasnu odluku komisije i izdvojeno mišljenje''.

Iz SNSD-a oštre reakcije. Odluku SIP-a su nazvali skandaloznom i politički motiviranom. Najavili su ponovnu žalbu Sudu BiH i krivične prijave protiv članova SIP-a koji su izlasali ovakvu odluku.

Srđan Mazalica, zastupnik SNSD-a u NSRS, kaže: "Po svemu sudeći da su članovi SIP-a iz SDA, DF i PDP SDS svjesni da proces formiranja vlasti dogoditi bez tih stranaka i na ovaj način uzeli su za pravo da opstruiraju formiranje vlasti na razini BiH''.

Za PDP odluka SIP-a je potpuno logična i zakonita. Predsjednik ove stranke ističe da je jasna namjera zastupnika da glasuje za listu PDP-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže: ''Evidentno je da je važeći. To se događalo i ranije smo imali slučajeve prije 10 godina da je bila ista situacija u kantonu Sarajevo, a da su pojedinci iz SIP-a koji su danas bili protiv tada glasovali za validnost tog glasačkog listića''.

I za političke analitičare teško je prognozirati rasplet – da li će SNSD dobiti četvrtog izaslanika ili će opozicija dobiti drugog iz PDP-a.

Mladen Bubonjić, politički analitičar, kaže: "I ove odluke SIP-a i odluke tužiteljstva i sudova ne samo u ovom slučaju već cjelokuponom djelatnošću u društveno političkoj areni mogu se dovesti u vezu sa političkim uticajima, pritiscima''.

Ukoliko Sud BiH odbije žalbu SNSD-a, o petom izaslaniku odlučit će žrijeb između kandidata SNSD-a i PDP-a. Ako ipak prihvati, pravne zavrzlame bit će nastavljene, a formiranje Doma naroda Parlamenta BiH - neizvjesno.

Kopirati
Drag cursor here to close