Opći izbori

Na izborima u BiH glasovala 51 mrtva osoba

SIP BiH kontinuirano sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizira.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2022. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je od 4. svibnja 2022. godine, kada su raspisani Opći izbori 2022. godine, prema nadležnim tužiteljstvima uputilo 95 prijava zbog osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo, od toga 51 prijava je dostavljena u periodu od 12. do 15. prosinca 2022. godine. Svaka od 51 prijave je podnesena protiv političkih subjekata, jer je SIP BiH prilikom provjera u potpisima potpore birača pronašlo imena umrlih osoba.

Podsjećamo da je Središnje izborno povjerenstvo BiH, zbog osnovane sumnje u falsificiranje glasačkih listića, po službenoj dužnosti dostavilo prijave Tužiteljstvu BiH.

Također, sve informacije koje je SIP BiH primalo od građana, a te informacije su se odnosile na zlouporabu registracije birača izvan BiH i glasovanje putem pošte, za glasovanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova, su putem prijava dostavljene nadležnim tužiteljstvima.

SIP BiH kontinuirano sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizira.

Za biračke odbore i općinska/gradska izborna povjerenstva za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi osobna odgovornost i zabraniti im rad u tijelima za provedbu izbora na razdoblje od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u svezi s izbornim procesom biti će podnesena prijava nadležnom tužiteljstvu.

Ovim putem želimo informirati javnost da je SIP BiH primilo 13 rješenja od Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim se odbacuju kao neutemeljene pritužbe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izjavljene na naredbu o neprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora angažiranih na biračkim mjestima na Lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine. Iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije navode da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret, niti neko drugo kazneno djelo na što Tužiteljstvo pazi po službenoj dužnosti.

U svezi s prijavama podnesenim nadležnim tužiteljstvima protiv članova biračkih odbora, a nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine, SIP Bosne i Hercegovine je do sada primilo obavijesti samo iz Okružnog javnog tužiteljstva Doboj u kojima se navodi da su podigli 48 optužnica.

Kopirati
Drag cursor here to close