Žalili se Federalnom tužiteljstvu

SIP se žali na Tužiteljstvo HNŽ-a: Ne provode istragu o mogućoj krađi glasova

Središnje izborno povjerenstvo BiH je Federalnom tužiteljstvu FBiH dostavilo pritužbe na rješenja Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije
Vijesti / Flash | 21. 12. 2022. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je informiralo javnost da je 12.12.2022. godine primilo 13 rješenja od Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije kojim se odbacuju kao nedopuštene pritužbe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izjavljene na naredbu o neprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora angažiranih na biračkim mjestima na Lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine.

Iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije naveli su da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret, niti neko drugo kazneno djelo na što Tužiteljstvo pazi po službenoj dužnosti, priopćeno je iz SIP-a.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 04.02.2021. godine, sukladno članku 6.8 stavak (1) Izbornog zakona BiH, a u svezi članka 228. i 230. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije dostavilo prijavu s dokumentacijom na nadležno postupanje protiv članova pojedinih biračkih odbora u Gradu Mostaru, jer su dana 20.12.2020. godine na Lokalnim izborima 2020. godine u Mostaru netočnim brojanjem glasova i neistinitim upisivanjem izbornih rezultata u Obrasce za zbirne rezultate (otvorena lista) proizveli osnovane sumnje da je ostvareno obilježje krivičnog djela iz članka 198. Izborna prevara Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

''U svezi s naprijed navedenim, Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je Federalnom tužiteljstvu Federacije BiH uputilo pritužbe na svih 13 rješenja Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije kojim se odbacuju kao nedopuštene pritužbe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH'', navode u priopćenju.

Dodaju da Središnje izborno povjerenstvo BiH kontinuirano sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizira, a za one slučajeve za koje se pojavi sumnja u počinjenje kaznenog djela u svezi s izbornim procesom, podnosi prijavu nadležnom tužiteljstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close