Umiješanost u korupciju

TI BiH - Imenovanje Špirića u komisiju za APIK je šamar borbi protiv korupcije

Koliko je neefikasan parlamentarni nadzor, pokazuje i to da isto toliko nije izabran zamjenik direktora APIK-a.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH (TI BiH) upozorava da imenovanje Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) obesmišljava sve napore u borbi protiv korupcije.

Kako se navodi u peiopćenju TI BiH, Parlamentarna skupština je u parlamentarno tijelo izabrala političara koji je prema službenim saznanjima američke vlade umiješan u visoku korupciju i primanje mita u vezi s javnim funkcijama koje je obavljao. Špiriću i njegovoj obitelji je zabranjen ulazak u SAD zbog umiješanosti u korupciju.

Korumpiran nadzire korupciju?

''Komisija kao nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine nadzire rad APIK-a, i ima ključnu ulogu u postupku imenovanja i razrješenja rukovodstva jedine institucije čiji je mandat posvećen isključivo borbi protiv korupcije. Imenovanjem Špirića zakonodavna vlast daje mogućnost političaru koji je suočen s najozbiljnijim optužbama za korupciju da prati, nadzire i utiče na rad agencije za borbu protiv korupcije'', navode iz TI BiH.

Ovdje Nagib, preko bare Ragib. Krivo je more. #mastakazete

Objavljuje DirektČetvrtak, 24. rujna 2020.


TI BiH podsjeća da je uloga Komisije i dosad bila kontroverzna, pa je posljednji objavljen izvještaj o radu Komisije onaj za 2017. godinu, dok je posljednja sjednica održana prije više od dvije godine. Koliko je neefikasan parlamentarni nadzor, pokazuje i to da isto toliko nije izabran zamjenik direktora APIK-a.

Neefikasan nadzor

Također podsjeća i na upozorenje federalnih revizora da od 2015. godine nisu stvoreni uvjeti da se primjenjuje Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH jer nisu osigurani smještajni kapaciteti za posebne odjele za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupanijskog kriminala pri Tužiteljstvu i Vrhovnom sudu FBiH. Istovremeno, prvi zamjenik vrši dužnost glavnog federalnog tužioca iako je istekao period na koji je imenovan, a u Federalnom tužiteljstvu se povećava broj neriješenih predmeta.

''Neefikasan parlamentarni nadzor nad nezavisnom institucijom za borbu protiv korupcije i imenovanje političara koji je optužen za visoku korupciju u parlamentarno tijelo koje prati rad te institucije, ali i otpor vlasti da osiguraju sredstva za posebne tužiteljske odjele za organizirani kriminal i korupciju, otkrivaju da u Bosni i Hercegovini ne postoji niti minimum političke volje za borbu protiv korupcije. Umjesto da se stvaraju uvjeti za borbu protiv korupcije, stvaraju se zakonske, institucionalne i financijske pretpostavke da se osujeti svaki pokušaj borbe protiv korupcije '', priopćeno je iz TI BiH.

Na crnoj listi SAD-a

Nikola Špirić, koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije, imenovan je službeno kao član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Video: Zidovi nemaju oči

Parlamentarna skupština BiH je na 6. sjednici Doma naroda, održanoj 28. svibnja 2020. godine, i na 12. sjednici Zastupničkog doma, održanoj 15. rujna 2020. godine, donijela odluku o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, navodi se u Službenom listu BiH.

Odluka je stupila na snagu 15. rujna 2020. godine, ali je tek sada objavljena u Službenom listu BiH.

Na period od četiri godine imenovani su Halid Genjac, Borjana Krišto i Nenad Stevandićć iz Zastupničkog doma i Nikola Špirić, Amir Fazlić i Bariša Čolak iz Doma naroda.

Uključen u javnu korupciju

Naime, u  2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je Špirić "uključen u javnu korupciju". Na crnoj listi SAD-a završio je zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e.

"Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje,Stevandićući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljantokom obavljanjaja i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", poručeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.Kopirati
Drag cursor here to close