Hvala ti Fadile

''Nema mjesta panici, imamo hrane i energenata''

Napomenuo je da najveći inflatorni pritisak i poremećaj u lancu snabdijevanja dolaze u oblasti poljoprivrede i energetike.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2022. u 19:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem rekao je kako kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim razinama vlasti, te poručio da nema mjesta za paniku jer ima dovoljno namirnica i energenata.

''Mjera koja se odnosi na ograničenje marži, koje su harmonizirane između RS i FBiH, osam posto na nekih više od petsto proizvoda, dala je rezultat i da nije toga, povećanje cijena bi bilo još veće. Tu je i mjera u vezi ograničenja maloprodajne i veleprodajne marže na goriva. Sporazumili smo se danas da će te dvije mjere ostati do daljnjeg'', naveo je Novalić.

Napomenuo je da najveći inflatorni pritisak i poremećaj u lancu snabdijevanja dolaze u oblasti poljoprivrede i energetike, ukazujući na potrebu da i naredne mjere u tim oblastima budu harmonizirane.

''Mogu da razumijem da su ukrajinska događanja ostavila negativne posljedice i oživjele neke stare strahove kod stanovništva, a da je riječ o snabdijevanju, ali nema mjesta za paniku. Imamo dovoljno da snabdijevamo stanovništvo kada govorimo o prehrani i energetici'', istaknuo je Novalić dodajući da očekuje da će inflatorni pritisci oslabiti, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close