Postupak

Tegeltija pisao pismo: Inzko nema pravo…

''Prinuđen sam da Vam se obratim ovim otvorenim pismom u cilju zaštite mojih prava zajamčenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava…'', napisao je.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2019. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija uputio je otvoreno pismo veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) nakon pisma visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o njegovom postupku nakon disciplinske tužbe Ureda disciplinskog tužitelja.

Tegeltija je napisao kako nema namjeru govoriti o samom slučaju, osim da je prvostupanjskom odlukom disciplinske komisije VSTS-a BiH, tužba protiv njega odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTS-u BiH.

''Prinuđen sam da Vam se obratim ovim otvorenim pismom u cilju zaštite mojih prava zajamčenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristran sud i fer i pravičan postupak.

Suštinsko ugrožavanje mojih gore navedenih prava promatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BIH, gospodina Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

Prije nego što elaboriram ovu moju tvrdnju, dozvolite mi da naglasim da sam odmah po saznanju za disciplinsku tužbu, uzeo godišnji odmor te prepustio vođenje institucije dvjema potpredsjednicama kako ne bih sudjelovao u radu VSTS-a BiH dok se VSTS BiH kroz odgovarajući postupak ne izjasni o disciplinskoj tužbi.

Argumente koji su, po mom mišljenju, relevantni za odlučivanje, sam iznio javno jer nisam imao priliku drugačije, očekujući da disciplinska komisija razmotri cjelokupan slučaj u svim njegovim aspektima kako argumente tužitelja tako i argumente tužene strane, a što je prirodno i svojstveno kontradiktornom postupku bez kojeg nema pravičnog suđenja.

Moji su argumenti od suštinskog značaja za samu odluku, jer se bave statusnim pitanjima koji su ključni za razumijevanje i ocjenu čitavog događaja, mog sudjelovanju u njemu i donošenje odluke.

Prvostupanjsko povjerenstvo VSTS-a BiH je donoseći odluku zauzela po istom pitanju stav i donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe.

Rok za podnošenje žalbe traje a strane u postupku treba da ocjene prihvaćaju li stav i argumentaciju prvostupanjske disciplinske komisije VSTS-a BiH te se eventualno odluče za podnošenje žalbe.

Jučer, dana 6. lipnja 2019. godine gospodin Valentin Inzko je izdao priopćenje povodom prvostupanjske odluke disciplinske komisije VSTS-a BiH te svojim izjavama istovremeno sugerirao:

  1. Uredu disciplinskog tužitelja da podnese žalbu na odluku prvostupanjske disciplinske komisije VSTS-a BiH.
  2. Cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostupanjske disciplinske komisije VSTS-a BiH u konkretnom slučaju.
  3. Sugerirao drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostupanjskom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju.

S obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlaštenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno utjecati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana.

Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristran postupak i fer i nepristrano tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristranog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene.

Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristran tribunal (u ovom slučaju disciplinska komisija VSTS-a BiH), koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti.

Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Skrećući Vam na ovaj način pažnju na ovu situaciju koja ugrožava ne samo moja prava, nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih Vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potrebe, o ovom problemu izvijestite i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija'', navodi se u pismu Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close