Inicijativa

Tegeltija: Bošnjaci protiv Otvorenog Balkana

Vijesti / Politika | 07. 07. 2022. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da su Bošnjaci protiv inicijative "Otvoreni Balkan", ali da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg se BiH ne bi pridružila ovom projektu.

Video: Telering, gost Zoran Tegeltija /// 06.7.2022.

"Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku i ponovo sam pisao predsjedavajućem (Šefiku DŽafaroviću, op.ur.) u kojem sam ga zamolio da se raspravlja o `Otvorenom Balkanu`. Odgovoreno mi je da će o tome biti upoznati članovi Predsjedništva. Od toga je prošlo dva mjeseca, a nemamo nikakav odgovor", rekao je Tegeltija.

Naglasio je kako je odluka o priključivanju BiH projektu "Otvoreni Balkan" na Vijeću ministara, on bi je stavio na dnevni red.

"Važno je da ljudi u regiji shvate da smo mi jedni drugima najbliži, da kada se pojave problemi možete da se oslonite na komšiju. To je smisao projekta `Otvoreni Balkan` - da surađujemo i da ne otežavamo međusobnu trgovinu", izjavio je Tegeltija za RTRS.

On je naglasio da ne zna zašto bi bio problem da se realizira ideja "Otvorenog Balkana".

"Realizacijom ovog projekta bit će lakše dovesti papriku u Beograd iz Albanije nego iz Bijeljine jer će fitosanitarno uvjerenje otkucano u Albaniji biti dostupno u Beogradu, dok će poljoprivrednici iz BiH čekati na granici 16 do 20 sati da dobiju takvo uvjerenje", pojasnio je Tegeltija.

Rekao je kako nema nikakvih političkih uvjeta i da ne razumije one koji su protiv toga.

"`Otvoreni Balkan` je kompatibilan i s Berlinskim procesom i europskim integracijama", naglasio je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close