Špirić

Talijanski otpad: Kriminal s potpisom države?

Osvrćući se na prosvjede u tim općinama zbog odlaganja otpada, Špirić je istaknuo kako je od toga gora "šutnja institucija vlasti BiH".
Vijesti / Politika | 06. 07. 2020. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da je zabrinjavajuća šutnja institucija BiH na odlaganje otpada u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, te da se plaši da je riječ o kriminalu s "potpisom države", prenijela je Srna.

Osvrćući se na prosvjede u tim općinama zbog odlaganja otpada, Špirić je istaknuo kako je od toga gora "šutnja institucija vlasti BiH".

"Bojim se da je riječ o široj formi kriminala s kojim BiH gubi bitku, s ekološkim posljedicama za stanovnike tih općina, ili je riječ o kriminalu s potpisom države, čime se plaća velika ekološka cijena“, upozorio je Špirić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da, osim odlaganja nepoznatog otpada, postoji i poligon gdje se uništavaju minsko-eksplozivna sredstva, pa se građani godinama žale na posljedice po zdravlje stanovnika.

''Ukoliko su Drvaru i Glamoču namijenjeni različiti otpadi iz nekih europskih zemalja, ukoliko u Bosanskom Petrovcu postoji inicijativa da se u Medenom polju gradi spalionica za otpad animalnog porijekla i medicinski, a znamo da se tamo formiraju i migrantski kampovi, to šalje ružnu poruku u one općine u Federaciji BiH gdje Srbi čine većinu i gdje je ostvaren snažan povratak Srba", upozorio je Špirić.

"Istinu o tome što se događa trebaju tražiti institucije za provođenje zakona. Logično bi bilo da su danas s ljudima tamo inspektori SIPA-e da utvrde radi li se o kriminalu", istaknuo je Špirić i pozvao sve institucije vlasti da se uključe u taj problem da se ne bi širile dezinformacije.

Općina zove SIPA-u

 

Općinsko vijeće Drvara donijelo je danas zaključke da se hitno izmjesti otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu BiH uključi u istragu oko cjelokupnog procesa u vezi s dopremanjem otpada.

Jedan od zaključaka izvanredne sjednice Općinskog vijeća je da načelnica općine Dušica Runić pošalje urgenciju nadležnom federalnom Ministarstvu životne sredine i turizma u vezi s ovim problemom, te da se dozvoli uzorkovanje otpada i da se uključi najmanje još jedna ovlaštena institucija za analizu uzoraka.

Predsjednik Općinskog vijeća Milan Kunić rekao je Srni da je na sjednici donesen i zaključak da Općinsko vijeće podržava inicijativu neformalne grupe građana da se priključi građanskim prosvjedima, dok se otpad ne odveze iz Drvara.

Oko 300 tona tekstilnog otpada iz Italije istovareno je u krugu nekadašnje firme "Grmeč".

Kopirati
Drag cursor here to close