ups

Otpad u Drvaru uskladišten van propisa

Utvrđeno je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.
Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2020. u 19:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zahtjev Federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, Federalni urbanističko-ekološki inspektorat je izvršio inspekcijski nadzor kod operatora Krom reciklaža d.o.o. Drvar, povodom deponovanja uvezenog neopasnog tekstilnog otpada predviđenog za reciklažu na području općina Drvar i Bosansko Grahovo.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da Krom reciklaža d.o.o. Drvar posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo nadležno kantonalno ministarstvo, te da je 14 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na više lokacija.

Utvrđeno je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Također je utvrđeno da pogon i lokacija koji se spominju u dozvoli ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada. Inspektori su na licu mjesta uzeli uzorke otpadnog materijala radi analize.

Postupajući inspektori su subjektu nadzora naložili da do četvrtka, 9. srpnja 2020., Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavi detaljan izvještaj o uvozu i prijem otpada, te lokacijama odlaganja.

Nakon uvida u zatraženu dokumentaciju, federalni inspektori će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Stotinjak građana Drvara okupilo se na mirnom prosvjedu zbog otpada iz Italije koji još nije odvezen iz ove lokalne zajednice.

Drvaračni su poručili da će i u nedjelju prosvjedovati, a u ponedjeljak, 6. srpnja, blokirati i magistralni put Drvar-Bosansko Grahovo ukoliko otpad u međuvremenu ne bude odvezen.

Mirnom okupljanju nazoči i načelnik opštine Drvar Dušica Runić, kao i izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dragana Damjanović.

Kopirati
Drag cursor here to close