Čiji je otpad?

Srpski ministri traže izvanrednu sjednicu zbog otpada iz Italije

Srpski ministri u Livanjskom kantonu zatražili su od kantonalnog premijera da se održi izvanredna sjednice zbog odlaganja tekstilnog otpada iz Italije na području Drvara i Bosanskog Grahova.
Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2020. u 15:47 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski ministri u Livanjskom kantonu zatražili su od kantonalnog premijera da se održi izvanredna sjednice zbog odlaganja tekstilnog otpada iz Italije na području Drvara i Bosanskog Grahova.

Zahtjev su uputili ministri Vasilija Broćeta, Miloš Bauk i Јovo Paripović, a aktualna problematika sa otpadom bi bila jedina točka dnevnog reda sa prijedlogom donošenja hitnih zaključaka i mjera.

Vlasnik poduzeće "Krom reciklaža" Rodoljub Dinić rekao je Srni da nije riječ o opasnom materijalu, već da je on uvezen legalno i sa dozvolom.

''Problem je jedino što je privremeno istovaren u novozakupljene hale, jer smo spriječeni sporom, i ne našom krivicom, da ga skladištimo u novoiznajmljenim halama'', naveo je Dinić.

Zbog otpada koji se dovezen u dvoje povratničke općine, nekoliko dana prosvjeduju Drvarčani, što će i danas učiniti. Oni traže da otpad bude uklonjen do sutra.

Ministarstvo građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Livanjskog kantona ogradilo se priopćenjem od svih medijskih i drugih navoda i komentara, te poručilo je da će u vezi sa ovim problemom biti u daljem kontaktu s nadležnim inspekcijskim službama i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Iz Ministarstva su naveli da o ovom slučaju nisu službeno kontaktirani već su o tome saznali iz medija.

Pojasnili su da je Ministarstvo izdalo dozvolu gospodarskom društvu "Krom reciklaža" na osnovu dostavljene dokumentacije za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i reciklaže neopasnog otpada, a rješenje je osim podnositelju zahtjeva dostavljeno i kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove.

Kada je riječ o javnoj raspravi, iz Ministarstva su napomenuli ona nije predviđena odredbama Zakona koji je lex specialis u odnosu na Zakon o zaštitu okoline i druge propise, pa shodno tome nije ni provedena.

Oko 300 tona tekstilnog otpada iz Italije istovareno je u krugu nekadašnje tvrtke "Grmeč".

Kopirati
Drag cursor here to close