Bruxelles

Svjetlo za BiH se pali i gasi: Estonija protiv pregovora?

Predsjednik Litve, Gitanas Nauseda, rekao je kako su ''svi kandidati  dobrodošli, ukoliko zadovoljavaju kriterije''.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri Europske unije trebali bi dati političko zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na današnjem summitu u Bruxellesu, ali ishod još uvijek visi o koncu jer nekoliko država članica namjerava povezati odluku s napretkom u Ukrajini i Moldaviji, objavio je Euractiv.

Nisu ispunjeni uvjeti

No, nisu svi u Uniji jednoglasni popitanju otvaranja pregovora pa je premijerka Estonije Kaja Kallas rekla da je upoznata da je BiH napravila napredak, ali da nisu ispunjeni svi uvjeti.

''Dogovorili smo uvjete. Ako se oni ispune, onda i mi moramo slijediti naša obećanja. Ali, koliko znam, nisu ispunjeni svi uvjeti što se tiče Bosne i Hercegovine'', rekla je.

Predsjednik Litve, Gitanas Nauseda, rekao je kako su ''svi kandidati  dobrodošli, ukoliko zadovoljavaju kriterije''.

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je najavio odlazak s ove funkcije, uoči sjednice Europskog vijeća poručio je da će Irska glasovati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Nizozemska za

Austrijski kancelar Karl Nehammer je javnosti poručio da će Austrija podržati otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Mark Rutte, premijer Nizozemske koja se protivila otvaranju pregovora, rekao je da će podržati prijedlog Europske komisije za otvaranje pregovora, ali da je ključno da BiH ispuni sve potrebne mjere prema izvješću Komisije.

''Ključno je da, prije nego što se dogovori okvir za pregovore, Bosna i Hercegovina ispuni sve potrebne radnje prema izvješću Komisije, kako bi stvarno označila 'sve kvadratiće na svih osam mjera i inicijativa' koje BiH mora poduzeti'', rekao je Rutte.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina napravila progres, što podržava, ali je istaknuo kako mora uraditi mnogo više da bi dobila pregovarački okvir. Kako ističe, još uvijek postoje određene stvari koje se trebaju ispuniti s liste 14 ključnih prioriteta.

Proces težak

Premijer Španjolske Pedro Sanchez rekao je kako je stav njegove zemlje čvrst.

''Mi smo zemlja naklonjena proširenju i naravno, pošto ističemo državu kao što je Bosna i Hercegovina, kojoj je ta podrška, ta solidarnost i empatija zapravo potrebna da bi se mogla angažirati i unaprijediti reforme koje će joj omogućiti da uđe u Evropsku uniju, zajedno s ostalim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom i Moldavijom'', kazao je Sanchez i pojasnio da se u principu radi o cijelom Zapadnom Balkanu.

''U cjelini, cijeli Zapadni Balkan, pošto je to nešto što svakako pogađa Španjolsku s geopolitičkog stanovišta, ali i sa stanovišta jačanja jedinstvenog i zajedničkog projekta koji je europski'', rekao je.

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je najavio odlazak s ove funkcije, uoči sjednice Europskog vijeća poručio je da će Irska glasovati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Ipak, smatra da će proces biti težak zbog unutarnje složenosti naše zemlje.

Austrijski kancelar Karl Nehammer potvrdio je kako će i Austrija podržati odluku o otvaranju pregovora.

''Dobro je da zapravo možemo započeti proces pristupnih pregovora. Bosna i Hercegovina se jako potrudila. Ima još puno toga za napraviti, ali ide u dobrom smjeru'', rekao je Nehammer.

Balkan

Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je zadovoljstvo što Europska unija napreduje u procesu proširenja, te što idući koraci mogu biti ponuđeni Bosni i Hercegovini.

Luksemburški premijer Luc Frieden smatra da je važno da fokus ne ostane samo na Ukrajini, nego ''da vidimo i što se događa na zapadnom Balkanu''.

''Ti ljudi godinama čekaju da se pridruže bloku. Neće se pridružiti sutra, ali pregovori im daju nadu. To je element koji potiče reforme u zemljama i smatram da sve zemlje zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji'', rekao je Frieden.

Hrvatska će dati sve

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je kazao da će Hrvatska osigurati da se donese odluka o otvaranju pregovora sa EU.

''Dobili smo pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora s BiH. Radimo na tome da sve državne članice to podrže na europskom Vijeću. Mislimo da je to povijesna odluka EU-a, da i nama najvažnija susjedna zemlja, gdje su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, uhvati korak u procesu pristupanja. Za nas je to prioritet. Mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra ne donese odluka za BiH. Mi ćemo osigurati da se to dogodi. Što se tiče vezivanja Europskog vijeća za neke odluke o Ukrajini i Moldaviji sa ovim što je vezano za BiH to nama nije prihvatljivo. Mi smo za podršku našim prijateljskim zemljama i želimo da se ova odluka donese i tako će biti'', kazao je.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close