Ohrabrujuće

Milanović: Pregovori s BiH će trajati 500 godina

Milanović je iskoristio priliku da s ei preko pregovora BiH obračuna s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da bi u Bruxellesu na Vijeću Europe glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji.

Naravno, iskoristio je priliku da se i po tompitanju obračuna s hrvatskim premijerom pa je rekao kako je za to bio i Andreja Plenkovića.

Mišljenja je, međutim, da će ti pregovori o pristupanju BiH Europskoj uniji trajati dugo, kako kaže, ''500 godina i duže nego što su bili pod Turcima''.

Da je, dodao je, bio na mjestu Plenkovića tražio bi, a premijer to nije jer bi se morao malo zamjeriti, a više neće imati ni prilike, da se Hrvatima u BiH osigura pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

"Treba se izboriti za ono što im je oteto, ono što im pripada po Daytonu, što se Plenković nije usudio da napravi, a ja ću to uraditi odmah", tvrdi Milanović.

Inače, u Bruxellesu danas počinje dvodnevni summit Europskog vijeća tijekom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Europske unije, a očekuje se da će donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Nizozemska, koja se protivila otvaranju pregovora, ipak bi mogla dati zeleno svjetlo a nizozemski premijer Mark Rutte rekao je, po dolasku u Bruxelles, da ipak podržava prijedlog Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s BiH, ali da BiH mora uraditi više da bi se postigao dogovor unutra EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close