Blago nama

Svi će pobijediti!

Središnje izborno BiH će vršiti provjeru i ovjeru kandidata. Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi traje do 1.10. 2020. godine.
Vijesti / Politika | 18. 08. 2020. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završena je predaja listi za predstojeće lokalne izbore u BiH, a iz svih stranaka stiže ista poruka: Očekujemo pobjedu!, navodi se u prilogu Federalne televizije.

Stranka demokratke akcije predložila je kandidate za 66 općinskih i gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 skupština opšina i gradova u Republici Srpskoj, te listu za Brčko Distrikt.

"U pitanju je 58 načelnika iz SDA. U Srebrenici je kandidat SDA podržan od određenih stranaka i to je zajednički kandidat. U Stocu je nezavisni kandidat kojeg podržava i SDA. Tako je u Velikoj Kladuši, Gradačcu i Novom Travniku", kazao je Halid Genjac, glavni tajnik SDA.

Jedini vječiti princip u politici je politički interes, kazao je Genjac upitan da komentira izbor koalicijskih partnera. 

Očekuju da ponove rezultat od prethodnih izbora uz dva ili tri načelnika više.

S druge strane, Savez za bolju budućnost ima ukupno 1.236 kandidata uz tri koalicije u Banja Luci, Srebrenici i Doboju.

"Savez za bolju budućnost prema svim anketama odlično stoji u ovom trenutku i generalno ove godine. Mi se nadamo da će to građani prepoznati u studenom i da će SBB zabilježiti bolji rezultat nego što je to bilo na lokalnim izborima 2016. godine", tvrdi Sanela Prašović- Gadžo, glavna tajnica SBB.

Boljem izbornom rezultatu nego 2016. nadaju se i u Demokratskoj fronti. Na izbore izlaze u 67 općina. Listu čini više od 1.200 kandidata.

"Od toga u 53 općine samostalno, u 12 općina u koaliciji s Građanskim savezom. Imamo kandidate u 13 općina u BiH od toga 12 u Federaciji i 1 u RS-u", kaže Mirsad Duratović, član Predsjedništva DF.

Socijaldemokrastka partija izlazi sa 90 listi u oba bh. entiteta i kandidatima za 27 načelnika.

"Imamo nekoliko sredina u kojima bi mogli bolje proći u odnosu na prethodne izbore, to su otprilike Jablanica, Donji Vakuf, naravno najveći strateški prioritet nam je da zadržimo Tuzlu, a osim toga nam je prioritet da se vratimo u Gradsku skupštinu grada Banja Luka", navodi Vedad Hajdarević, tajnik SDP-a.

Iz HDZ-a 1990 kažu da će iz kampanje za lokalne izbore pokušati skloniti visoku politiku, a naglasak staviti na teme od lokalnog značaja.

"Izlazimo u 58 općina za općinska i gradska vijeća u BiH samostalno. Izlazimo na 8 načelničkih pozicija samostalno i 7 u koalciji sa strankama iz hrvstkog naroda. Izlzimo samostalno u onim mjestima gdje ne postoji utjecaj na legitiman izbor hrvatrskih predstasvnika", poručio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

''Liste su predane, a Središnje izborno BiH će vršiti provjeru i ovjeru kandidata. Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi traje do 1.10. 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close