Provjerite

VIDEO | Svečana sjednica Gradskog vijeća: Tko je stigao, a tko ostao kući?

Tko će doći, tko ipak ostati doma do zadnjeg trenutka nije bilo poznato. Isprva je bilo rečeno kako gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić neće doći na sjednicu, ali čini se kako će Kordić zajedno s HDZ-ovim vijećnicima ipak prisustvovati sjednici.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2022. u 10:00 Bljesak.info
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara saziv 2020-2024

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana sjednica Gradskog vijeća, koja je podijelila mostarske vijećnike, započela je u srijedu u 10:00 sati.

Naime, riječ je o sjednici na kojoj će biti uručena priznanja Grada Mostara Nj.E. veleposlaniku SAD u BiH, Ericu Nelsonu i šefu Izaslanstva EU u BiH i Specijalnom predstavniku EU NJ.E. veleposlaniku Johannu Sattleru.

Održavanje sjednice izazvalo je brojne stranačke prijepore među mostarskim vijećnicima.  

Tko će doći, tko ipak ostati doma do zadnjeg trenutka nije bilo poznato. Isprva je bilo rečeno kako gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić neće doći na sjednicu, ali čini se kako će Kordić zajedno s HDZ-ovim vijećnicima ipak prisustvovati sjednici koju je za 12. siječanj zakazao predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić.

NE pa DA

Podsjetimo, Kordić je ranije objavio kako je ''nedopustivo politikantstvo svečane sjednice Gradskoga vijeća''.

''Žao mi je da se ovaj proces već javno problematizira kao sukob i ova situacija koristi za političke obračune. Vise puta sam kao gradonačelnik javno govorio kako neću dopustiti politiziranje unutar Grada Mostara, pa tako ne želim ni u ovom slučaju. Očito je da netko želi narušiti činjenicu da smo gotovo konsenzusom (četiri suzdržana glasa) u Gradskom vijeću izglasali dodjelu statusa počasnih građana gospodi Sattleru i Nelsonu i da napokon imamo konstruktivnu atmosferu u našemu gradu'', objavio je Kordić.

Što je nagnalo Kordića i vijećnike HDZ-a na promjenu mišljenja, ostaje vidjeti na današnjoj sjednici.

Poznato je kako sjednici sa sigurnošću neće nazočiti SNSD-ov opredsjedatelj Vijeća Velibor Milivojević koji čvrsto ostaje pri svome stavu, kako je i glasao ''da veleposlanici dobiju priznanje i njima je priznanje dodijeljeno za ono što su učinili oko pomjeranja s mrtve točke kada su izbori u Mostaru u pitanju''.

Što se tiče sazivanja sjednice, i tu ostaje pri svom: ''nije ispoštovan poslovnik''.

Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar potvrdila je ranije za Bljesak.info kako će i ona doći na sjednicu, obratiti se vijećnicima i napustiti je jer smatra kako je riječ o igrokazu, dok Irma Baralija sjednici neće nazočiti iz zdravstvenih razloga.

Podijeljenja mišljenja

''Igrati se s nama vijećnicima, igrati se s građanima iz nepoznatog razloga, nema smisla. Sazivati sjednice, koje nisu po poslovniku, smatramo da je neprimjereno Gradskom vijeću. To je naša poruka. Grad se ima čime baviti a ne zakazivanjem i otkazivanjem sjednica, pogotovo jer se radi sjednici koja je trebala biti svečana. HDZ i SDA su svi glasovali da se dodijeli priznanje i onda se sad otkazuje sjednica. Ovo je sve u skladu s njihovim radom sve ove godine u Mostaru'', rekla je Ćavar.

Čelnik mostarskog HRS-a, Silvio Bubalo, ranije je kazao kako je potvrdio dolazak na sjednicu isti dan kada je i upućen poziv, kao i SDP-ov vijećnik Arman Zalihić i vijećnica Prve mostarske partije, Adela Gosto, koja je navela da je već dana suglasnost za održavanje sjednice i u njoj ne vidi ništa sporno.

Podsjetimo, sapunica oko svečane sjednice traje već danim. Proces proglašenja dvojice veleposlanika počasnim građanima Grada Mostara od početka inicijative lidera mostarske organizacije SDA je opterećen razmimoilaženjima dvije stranke i jedva je prošla na Gradskom vijeću Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close