Tko krši Poslovnik?

Nastavljaju se prepucavanja oko sjednice u Mostaru

Nakon što se danas priopćenjem za javnost oglasio predsjednik Vijeća Salem Marić reagirao je i dopredsjednik Vijeća Ivan Zelenika.
Vijesti / Flash | 08. 01. 2022. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni danas ne prestaju prepucavanja među mostarskim vijećnicima zbog planirane svečanost na kojoj se za počasne građane Grada Mostara trebaju proglasiti američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Nakon što se danas priopćenjem za javnost oglasio predsjednik Vijeća Salem Marić reagirao je i dopredsjednik Vijeća Ivan Zelenika koji je naveo kako je ovim načinom sazivanja svečane sjednice, koju je u petak sazvao Marić, ''grubo prekršen Poslovnik Gradskog vijeća''.

''Budući da nije održan sastanak rukovodstva Vijeća na temu datuma održavanja i protokola svečane sjednice, a osim toga nisu ni pribavljene suglasnosti za sazivanje iste, ovim načinom sazivanja grubo je prekršen Poslovnik Gradskog vijeća članak 83. stavak 3 u kojem stoji da suglasnost na sazivanje svečane sjednice osim Predsjednika Vijeća moraju dati njegovi zamjenici i Gradonačelnik, što znači da se nisu stekli uvjeti za održavanje svečane sjednice te molim Predsjednika Gradskog vijeća da rad Vijeća vrati u poslovničke okvire'', naveo je Zelenika.

Poziv na dosljednost

Reagirao je i na medijske istupe predsjednika Vijeća Salema Marića.

''Što se tiče navoda Predsjednika Vijeća koje smo mogli pročitati u medijima, mislim da svi znamo što je točno usvojeno na sjednici i kako je glasila odluka kojom NIJE definiran datum održavanja svečane sjednice, jer postoji propisana procedura za sazivanje svečane sjednice''.

Zelenika je istaknuo kako Marić upravo tu proceduru nije ispoštovao te ga pozvao ''da kao Predsjednik Gradskog vijeća bude dosljedan poslovničkim odredbama i ne koristi poziciju za političke obračune''.

Nakon što se u petak iz Ureda gradonačelnik Maria Kordića reagiralo zbog sazivanja sjednice, koja prema njihovim tvrdnjama nije sazvana u skladu s Poslovnikom o radu, javnosti se danas obratio predsjednik Vijeća Salem Marić koji je pak poručio kako ''gradonačelnik Mostara nema nikakvo pravo zadirati u rad i ovlasti Gradskog vijeća i njegovog predsjednika''.

Naime, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić, koji je šef mostarske SDA sazvao je svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara za srijedu 12. siječnja s početkom u 10 sati da se dvojica ambasadora proglase počasnim građanima Mostara. No onda je to odlučio odbiti gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

"Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara sazvana za 12. siječanj 2022. nije sazvana u 10 sati u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća, točnije članom 83. stav 3. iz preambule jer nema suglasnost gradonačelnika za sazivanje ove sjednice", kazano je iz Ureda gradonačelnika Maria Kordića.

''Više puta sam kao gradonačelnik javno govorio kako neću dopustiti politiziranje unutar Grad Mostar, pa tako ne želim ni u ovom slučaju'', napisao je Mario Kordić na svom facebook profilu, te dodao kako je ''očito da netko želi narušiti činjenicu da smo gotovo konsenzusom (četiri suzdržana glasa) u Gradskom vijeću izglasali dodjelu statusa počasnih građana gospodi Sattleru i Nelsonu i da napokon imamo konstruktivnu atmosferu u našemu gradu''.

Na sve to Marić je pak danas u priopćenju za javnost kazao se gradonačelnik se ''u ovom slučaju, praktički i stvarno, stavio iznad Gradskog vijeća Mostara, što nikako nije dobro za stanje ukupnih odnosa u strukturama vlasti i njihovo neometano funkcioniranje'' te je Kordića podsjetio na Član 28. Statuta Grada Mostara u kome jasno stoji da je ''Gradsko vijeće najviši organ Grada, te da je odgovorno za sva pitanja iz njegove nadležnosti u skladu sa Zakonima i Ustavom“.

Ztečeni situacijom

Zatečena cijelom situacijom zbog prepucavanja između vladajućih HDZ-a i SDA, vijećnica Naše stranke Irma Baralija nada se da će se ''koalicioni partneri dogovoriti i da su ovo samo trenutne iskrice među njima''.

''Malo smo zatečeni situacijom, s obzirom da su i SDA i HDZ glasali da se priznanja dodjele I činilo se kao da su prevladali nesuglasice kojih jeste bilo na ovu temu ranije'', kazala je za Bljesak.info Baralija.

Inače, proces proglašenja dvojice ambasadora počasnim građanima Grada Mostara od početka inicijative lidera mostarske organizacije SDA je opterećen razmimoilaženjima dvije stranke i jedva je prošla na Gradskom vijeću Grada Mostara.

Početkom prosinca je priopćeno kako će Nelson i Sattler biti proglašeni počasnim građanima Mostara zbog njihove uloge u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izborna pravila za Grad Mostar, što je dovelo do održavanja mostarskih lokalnih izbora nakon osam godina političke blokade. 

Kopirati
Drag cursor here to close