Burno u Gradu

Počasni građani izazvali prepirke u mostarskim strankama

Sukob HDZ-a i SDA se dogodio zbog planirane svečanosti na kojoj se za počasne građane Grada Mostara trebaju proglasiti američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.
Vijesti / Politika | 07. 01. 2022. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički pregovori i ratovi koji se vode na višim razinama vlasti se nezaustavljivo reflektiraju na Grad Mostar gdje je došao kraj skladnim odnosima i između vladajućih HDZ-a i SDA.

Sukob HDZ-a i SDA se dogodio zbog planirane svečanosti na kojoj se za počasne građane Grada Mostara trebaju proglasiti američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Naime, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić, koji je šef mostarske SDA sazvao je svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara za srijedu 12. siječnja s početkom u 10 sati da se dvojica ambasadora proglase počasnim građanima Mostara. No onda je to odlučio odbiti gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

"Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara sazvana za 12. siječanj 2022. nije sazvana u 10 sati u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća, točnije članom 83. stav 3. iz preambule jer nema suglasnost gradonačelnika za sazivanje ove sjednice", kazano je iz Ureda gradonačelnika Maria Kordića.

''Više puta sam kao gradonačelnik javno govorio kako neću dopustiti politiziranje unutar Grad Mostar, pa tako ne želim ni u ovom slučaju'', napisao je Mario Kordić na svom facebook profilu, te dodao kako je ''očito da netko želi narušiti činjenicu da smo gotovo konsenzusom (četiri suzdržana glasa) u Gradskom vijeću izglasali dodjelu statusa počasnih građana gospodi Sattleru i Nelsonu i da napokon imamo konstruktivnu atmosferu u našemu gradu''.

Proces proglašenja dvojice ambasadora počasnim građanima Grada Mostara od početka inicijative lidera mostarske organizacije SDA je opterećen razmimoilaženjima dvije stranke i jedva je prošla na Gradskom vijeću Grada Mostara.

Također, kontaktirali smo i Hrvatsku republikansku stranku (HRS) iz koje su za Bljesak.info potvrdili kako će nazočiti na sjednici, te dodali kako su ''i kroz povjerenstva i glasanje podržali, kao i svi ostali, dodjelu nagrade''.

Početkom prosinca je priopćeno kako će Nelson i Sattler biti proglašeni počasnim građanima Mostara zbog njihove uloge u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izborna pravila za Grad Mostar, što je dovelo do održavanja mostarskih lokalnih izbora nakon osam godina političke blokade.

Kopirati
Drag cursor here to close