''Ništa neočekivano''

Sve glasnije najave o smjeni članova SIP-a: Hoće li Osmorka podržati SNSD i HDZ?

Za svoje namjere SNSD i HDZ bi trebali podršku i partnera iz Osmorke, koji se bar javno, pretjerano ne bave radom i odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva
Vijesti / Politika | 25. 12. 2022. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se čeka razrješenje pitanja izbora petog delegata u Dom naroda BiH, sve glasnije su najave pojedinih političara o skorim smjenama nekih od članovaSredišnjeg izbornog povjerenstva. Najodlučniji u tome su u SNSD-u, prate ih i njihovi koaliciski partneri iz Republike Srpske, a ništa protiv ne bi imao ni HDZ, sudeći prema brojnim kritikama koje je Dragan Čović upućivao na račun ove institucije, piše N1.

Osmorka tiha

Iz Osmorke pak ne govore tako često o ovoj temi, no, ne bi iznenadilo ako bi i oni ušli u taj proces. Stoga je sve izvjesnije da bi upravo reorganizacija SIP-a mogla biti jedna od prvih odluka nove državne vlasti.

Milorad Dodik pokazuje otvoreno i dugotrajno protivljenje spram sastava i rada Središnjeg izbornog povjerenstva. Protiv njih je najavljivao i kaznene prijave nakon odluke SIP-a da SNSD-ova i PDP-ova lista idu u žrijeb za izbor izaslanika u Dom naroda BiH. Dodik ih je optužio da zloupotrebljavaju položaj s ciljem da nanesu štetu političkom subjektu na čijem je čelu. Napadi se nastavljaju do danas.

Nije neočekivano

“Ništa ovo nije neočekivano, kada je izabrano Središnje izborno povjerenstvo mi smo rekli da je ona politički motivirana i to se pokazuje danas, za nas to nije iznenađenje, pa mi tri godine govorimo o tome da treba da se ukine to Središnje izborno povjerenstvo i oni baš glasuju tako po političkom zahtjevu”, rekao je.

Podršku Dodiku svesrdno pruža i novoizabrani predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, koji se prisjetio dana kada su izabrani članovi SIP-a, jer je tada obnašao funkciju državnog zastupnika.

Kako izabrani, tako i rade

“Ja sam bio u Parlamentarnoj skupštini, tražena je pauza izašao je Adil Osmanović i Mektić i vratili se s papirom i stavili nam hitno točku dnevnog reda, konkurs bio u toku i oni izabrali SIP. I nešto što je tako izabrano ne može normalno da radi, i nešto što je tako izabrano treba ga tako i smijeniti”, rekao je sadašnji predsjednik NSRS.

Dodik i Čović se prate u stavovima, ni SIP nisu izuzetak. Nakon što nisu uspjeli da ospore izbor pojedinih članova SIP-a iz ožujka 2020. godine, jer je u konačnici i Sud BiH odlučio da je procedura bila zakonita, članovi ove dvije stranke godinama nakon nastavili su ih nazivati nelegalnim sastavom. No, dalje od deklarativnog nisu mogli. Danas im se otvaraju vrata da djeluju u praksi.

Za svoje namjere SNSD i HDZ bi trebali podršku i partnera iz Osmorke, koji se bar javno, pretjerano ne bave radom i odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva, ali ako je stav SDP-a s početka prosinca ostao nepromijenjen, onda je izvjesno da Dodik i Čović imaju njihovu podršku.

Kopirati
Drag cursor here to close