Novi saziv

Novi SIP – prva odluka nove vlasti?

Večernjak piše kako je djelomično takvom položaju SIP-a doprinijela i činjenica da ga je međunarodna zajednica postavila iznad zakona…
Vijesti / Politika | 07. 12. 2022. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao jedna od prvih odluka nove većine koju će, po svemu sudeći, na razini države činiti pred- HDZ-a BiH, "osmorke" i SNSD-a mogla bi biti imenovanje novoga saziva Središnjeg izbornog povjerenstva, puše Večernji list navodeći kako je ta institucija ''posve izgubila vjerodostojnost pokušavajući mijenjati rezultate izbora i samostalno određivati pravila igre''.

Večernjak piše kako je djelomično takvom položaju SIP-a doprinijela i činjenica da ga je međunarodna zajednica postavila iznad zakona te ovlastila tumačiti brojna pitanja za koja po zakonu nije ovlašten.

''Posljednja u nizu odluka prijepornoga tijela koje je postalo oru-de vrlo izvjesno oporbenih SDA, DF-a, SDS-a i PDP-a bila je vezana uz priznavanje glasa u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je proglašen neispravnim. Naime, riječ je o glasačkom listiću koji je ispunio, očito poluispravno, jedan od zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske pri-likom glasovanja za jednoga od srpskih izaslanika koji bi se trebao naći u državnom Domu naroda. U Narodnoj skupštini izabrana su četiri SNSD-ova izaslanika za Dom naroda, no reagirao je SIP tvrdeći kako je listić, koji je očevidno neispravan, zapravo glas za PDP. Time izbor između izaslanika iz redova SNSD-a i PDP-a ide u tzv. šešir. Odluku o tome donijet će upravo kompromitirani SIP iz-medu kandidatkinje vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježane Novaković-Bursać i Nenada Vukovića, kandidata oporbe u entitetu Republika Srpska. Konačnu odluku bi na odluku SIP-a BiH trebali donijeti iz žalbenoga vijeće Suda BiH'', navodi Večernjak navodeći kako je pet članova SIP-a BiH glasovalo za takvu odluku, a dva člana bila su protiv.

Vlado Rogić iz reda Hrvata i Irena Hadžiabdić iz reda osta-lih istaknuli su kako je očito da je listić neispravan.

''Zanimljivo je'', piše, između ostalog, Večernji list, ''kako je ulogu tužitelja, ali i suca preuzeo SIP umjesto, primjerice, zastupnika koji je popunio neispravni listić''.

Kopirati
Drag cursor here to close