Raspudić vs Barbarić

Svađa Hercegovaca u Hrvatskom saboru

Raspudić je Barbariću odgovorio kako je sve dobro rekao i da se slaže sa svime. No, prozvao ga je za šizofrenu politiku.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2021. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici HDZ-a BiH i MOST-a Nevenko Barbarić i Nino Raspudić, zaratili su danas u Hrvatskom saboru u kojem se raspravljalo o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije Zakona o odnosim s Hrvatima izvan Hrvatske za 2019., a među šest programa potpore, posebno je važan onaj za Hrvate u BiH, a za koji je RH izdvojila 25,8 milijuna kuna, kroz 89 programa i projekata.

Nekadašnji načelnik Ljubuškog rekao je kako ''tražimo povrat na izvorni Daytonski mirovni sporazum i sve ono što smo tada imali''.

''Nametnute izmjene situaciju su dovele do apsurda. Već je govoreno o tome, nije samo član Predsjedništva nelegitimni predstavnik biran tri puta. Još je apsurdnija situacija izbor izaslanika u Dom naroda gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema - neovisno o izbornom rezultatu - kontroliraju i imaju 15 od 17 zastupnika u bošnjačkom klubu, 12 od 17 u srpskom klubu, pet od sedam u klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom klubu", rekao je Barbarić.

Raspudić mu je odgovorio kako je sve dobro rekao i da se slaže sa svime. No, prozvao ga je za šizofrenu politiku.

''Zbunjuje me činjenica da održavate većinu Andreja Plenkovića koja je iznjedrila, lobirala, gurnula Mariju Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe, a koje eksplicitno sada radi na dokidanju konstitutivnosti naroda BiH. Jeste li uvjereni koliko je shizofrena Vaša pozicija. Kojem Barbariću da vjerujem? Ovome koji kaže da Hrvatska čvrsto treba braniti konstitutivnost Hrvata u BiH ili ovome koji održava Plenkovićevu većinu čija nam 'Marija Burić Perjanica' šalje sramotan odgovor u kojemu nam uopće nije odgovorila na naš upit... Izabrani ste iz 11. izborne jedinice, golemom većinom glasova Hrvata iz BiH. Imate li odgovornost prema tim ljudima?", upitao je Raspudić.

Poručio mu je da prijeđe na hrvatsku stranu te da ne bude dio stroja koji defitnitivni grobar Hrvata u BiH.

Barbarić mu je rekao kako nije ''ni približno korektan'' kada proziva stroj iz 11. izborne jedinice.

''Bili ste na Odboru i svjesno te zanemarili odgovor koji je upućen Ministarstvu vanjskih poslova... Osobno bih volio da je odgovor spomenute tajnice Vijeća Europe bio korektniji i sadržajniji, no nije. Ja sam izabran u 11. izbornoj jedinici na listi HDZ-a i - ma koliko se trudili Vi i dio medija da banalizira naš rad - sada može o tome tko je koliko doprinio opstanku Hrvata i tko je od nas zaslužan za položaj Hrvata u BiH", odgovorio je Barbarić Raspudiću.

Raspudić je potom tražio povredu Poslovnika.

"Povreda članka 238. - vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika. Gospodine Barbarić, 15-20 godina na svoju štetu u hrvatskoj javnosti radim posao kojih je vas pet, a kasnije troje to trebalo raditi u Hrvatskom saboru. Šutili ste, sada šutite kada se izravno podriva konstitutivnost Hrvata u BiH. Dio ste stroja koji podržava Mariju Pejčinović Burić koji očito podržava ovakvu politiku Vijeća Europe", rekao je.

Barbarić je rekao kako Raspudić omalovažava njega kao zastupnika.

''Cijelo vrijeme proveo sam u Bosni i Hercegovini, proveo u ratu na prvoj crti. Dok ste vi montirali spomenike Bruce Leeja, ja sam radio spomenike poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, dolazio u RH, zalagao se za svaki projekt i realizirao milijunske iznose projekata međugranične suradnje..", rekao je.

Raspudić je ponovno zatražio povredu Poslovnika.

"Bruce Leejev spomenik u Mostaru kojeg smo radili kao mladi ljudi, kao studenti, je svjetska pozitivna priča - i za Mostar i za Hercegovinu. To što vaša struktura nije bila u stanju 20 godina završiti spomenik hrvatskim braniteljima to je Vaš problem. Danas, 2021. godine, držite štangu politici koja izravno dokida konstitutivnost Hrvata u BiH. Sramite se", poručio je Raspudić Barbariću.

Barbarić je potom rekao kako "Raspudić u nedostatku argumenata vrijeđa i koristi izraze koji nisu primjereni ovom visokom Domu''.

''Samo ću ponoviti da sam netko tko je proveo cijeli svoj radni životni vijek u Ljubuškom, za razliku od nekih drugih koji popuju što bi i kako to trebalo. Treba živjeti i osjećati onaj narod i potrebe koje su 'dolje', a ne filozofirati", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close