Vd

Sud BiH dobio novu predsjednicu

Za v. d. predsjednice Suda BiH izabrana je nakon što je radi procesa koji se vodi protiv njega, u međuvremenu, s te pozicije suspendiran Ranko Debevec
Vijesti / Politika | 21. 12. 2023. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za vršioca dužnosti predsjednika Državnog suda jednoglasno je imenovana sutkinja Minka Kreho.

Kako je rečeno na sjednici, osim sutknje Kreho, bili su predloženi sudije Hilmo Vučnić i Jadranka Brenjo, i sva tri kandidata su na razgovoru prihvatila da obnašaju funkciju vršitelja dužnosti.

Prije glasanja je nekoliko članova Vijeća izrazilo zadovoljstvo da su ova tri kandidata prihvatila obnašati ovu funkciju.

Sanin Bogunić je kazao da ga raduje činjenica da su suci prihvatile to učiniti u “ovom teškom trenutku“.

“Jako je lijepo čuti da su sve kolege, ovako respektabilne, prihvatile mogućnost da budu kandidati. Posebno jer se jučer i prekjuče kroz medije povela priča da nitko ne želi to raditi. Stoga ovo zaista ohrabruje“, rekao je Davor Martinović, te dodao da je ovo jedan od rijetkih izbora gdje Vijeće ne može pogriješiti.

Kreho je na sjednici jednoglasno imenovana na dužnost vršitelja dužnosti nakon što je suspendiran Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH. Odluka Vijeća stupa na snagu odmah, kako je pojašnjeno.

Kreho je za sutkinju Državnog suda imenova u siječnju 2007. godine. Prije toga je bila sutkinja za prekršaje općine Centar Sarajevo, od 1995. je izabrana za sutkinju Općinskog suda, gdje je radila do 2003., kada je izabrana za sutkinju sarajevskog Kantonalnog suda, gdje je ostala do imenovanja u Sud BiH.

Debevec je uhićen u ponedjeljak sa nekadašnjim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanom Mehmedagićem, a čeka se sudska odluka o prijedlogu Državnog tužiteljstva da im se odredi pritvor, nakon što je ročište na kojem se raspravljalo o ovoj mjeri okonačno u srijedu navečer.

Kopirati
Drag cursor here to close