Što kaže Zakon o VSTV-u

Kakva će biti sudbina Debevca?

Što kaže Zakon o VSTV-u kad je protiv sudije pokrenuta kaznena istraga
Vijesti / Flash | 20. 12. 2023. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu predali jučer uhićene Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića u nadležnost Tužiteljstva BiH uskoro se očekuje i odluka o tome hoće li Tužiteljstvo BiH tražiti pritvor za osumnjičeni dvojac.

I dok ovakva odluka za Mehmedagića, u radno-pravnom smislu, odnosno u kontekstu funkcije ne znači ništa, jer je on umirovljenik, za Debevca odluka o pritvoru ubrzava odluku o njegovom udaljenju od vršenja dužnosti, piše Raport.

Naime, prema odredbama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, konkretno, odredbi o Obaveznom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti navodi se da sudaca ili tužitelj koji se nalazi u pritvoru privremeno se udaljuje od vršenja dužnosti sudaca ili tužitelja.

Takvo udaljenje traje dok se lice nalazi u pritvoru, a VSTV može produžiti udaljenje od vršenja dužnosti ako je sudija ili tužitelj i pušten iz pritvora.

Čak ukoliko Debevcu ne bi bio određen pritvor, on se može udaljiti od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH, shodno zakonskoj odredbi koja nalaže da se sudac ili tužitelj mogu udaljiti s pozicije, između ostalog, ako je protiv njega pokrenuta istraga u kaznenompostupku, do čega je u slučaju Debevca i došlo.

Inače, VSTV kao regulatorno tijelo u pravosuđu u BiH, između ostalog, zaduženo i za imenovanje nositelja pravosudnih funkcija na svim razinama u BiH, te disciplinsku odgovornost sudaca i tužitelja, nije se oglašavalo o uhićenju predsjednika Suda BiH koje je "uzdrmalo" BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close