Postavio pitanje i strancima

Čović o uhićenju Debevca i Mehmedagića - to nije za komentirati, to je za plakati

Dragan Čović je komentirao uhićenja prvog čovjeka državnog suda i bivšeg šefa obavještajaca.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2023. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Moje pitanje je svim predstavnicima međunarodne zajednice koji su se slikali s tim ljudima zadnjih godinu ili dvije dana i davali im potporu u njihovom radu. Ali, nitko nije iznad zakona, od mene pa nadalje svak ima da odgovara za ono što je uradio kršeći zakon'', rekao je na konferenciji za medije nakon Zajedničke sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru, komentirajući uhićenja prvog čovjeka državnog suda i bivšeg šefa obavještajaca. 

''Ja bih rekao da je to nešto za ne komentirati, to je za plakati. Nije prvi put da vrh pravosudne vlasti, predsjednika Suda do jučer prvog čovjeka Obavještajne zajednice u BiH privedete i koju poruku šaljemo svima nama. U kojoj državi živimo?'', upitao je Čović.

''BiH nije pravna država''

Dodao je kako je 100 puta ovdje kazao da BiH nije pravna država i nema nitko mogućnost da bude iznad te države, ali se to toleriralo.

''Da ja ne ulazim u suštinu jer nemam pravo na to, nemam informacije itd. Moje pitanje je svim predstavnicima međunarodne zajednice koji su se slikali s tim ljudima zadnjih godinu ili dvije dana i davali im potporu u njihovom radu. Ali, nitko nije iznad zakona, od mene pa nadalje svak ima da odgovara za ono što je uradio kršeći zakon. Nek se istraži, stvarno nemam nikakvih informacija oko toga, radi čega, što, kako, je li netko skrivao telefone ili ne pa nastradaio i odvjetnik uz to pa itd. To neka rade naše institucije'', reko ja Čović.

Dodao je da nas to treba zabrinuti.

''Treba nas to zabrinuti. Krajnje, krajnje zabrinuti da je to moguće uopće. Je li naš ijedni glavni tužitelj završio svoj mandat u zadnjih 20 godina? Apsolutno da nas to treba zabrinuti. A ta institucija pokreće jedan dio procesa pa nastavlja druga institucija... Tako da, briga za sve nas, svakog žitelja BiH. Pogotovo nas koji umišljamo da vodimo neku politiku u BiH, a paralelno se događa ovo što se događa'', rekao je Čović.

Okrenuti se pravnoj državi

Pozvao je da se okrenemo pravnoj državi ako želimo standarde Europe.

''Onda krenimo od toga. Krenimo onda od Izbornog zakona da tamo ne može zalutati netko i varati. Ako varate, onda ćete varati svugdje. U čemu je razlika jedne, druge ili pete razine? To je ta vjerodostojnost, kredibilnost izbornog procesa'', rekao je.

Podsjetimo, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić u ponedjeljak su uhićeni pod sumnjom na zloporabu službenog položaja.

Privođenja

Istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) odvojeno su ih uhitili u ponedjeljak poslije podne, a nakon toga su obavili pretrage stambenih objekata koje njih dvojica koriste.

Zatim je provedena kaznena obrada i očekuje se da će dalju istragu preuzeti Tužiteljstvo BiH po čijem zahtjevu je sud i odobrio privođenje Debeveca i Mehmedagića.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić potvrdio je da su obojica privedeni zbog sumnje na zloporabu službenog položaja no odbio je otkriti potankosti pravdajući to interesima istrage koja je u tijeku.

Istražitelji SIPA-e priveli su na saslušanje i poznatu sarajevsku odvjetnicu Vasviju Vidović koja zastupa Debeveca. Nepotvrđene su informacije kako je ona otkrivena pri pokušaju da iz sjedišta SIPA-e u Istočnom Sarajevu odnese mobilni telefon kojim se koristio Debevec.

Sadašnji predsjednik Suda BiH na toj je poziciji još od 2016. godine, a Mehmedagić je s dužnosti direktora OSA-e smijenjen u veljači.

Mehmedagić je bio pod istragom i privođen i dok je bio na čelu bosanskohercegovačkih obavještajaca pod sumnjom zbog nezakonitog prisluškivanja te zbog toga što je na nezakonit način došao do fakultetske diplome.

 

Kopirati
Drag cursor here to close