Mogu šta hoće

Sukob interesa na razini BiH nema tko kazniti

Ono što je zanimljivo jeste da je usvajanje novog Zakona o sukobu interesa bio jedan od uvjeta Europske unije za dobivanje kandidatskog statusa, međutim i bez njega Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata
Vijesti / Politika | 13. 02. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučaju i da se utvrdi da je neko od funkcionera na razini Bosne i Hercegovine u sukobu interesa u ovom trenutku nema tko da odluči o tome, a samim tim taj funkcioner ne može biti ni sankcioniran.

Naime, sukob interesa utvrđuje Ured za odlučivanje o sukobu interesa koja radi pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Odluku je li netko u sukobu interesa donosi Komisija za odlučivanje o sukobu interesa koja se sastoji od direktora i dva zamjenika direktora Agencije te po tri poslanika Zastupničkog doma i Doma naroda BiH.

U ovom trenutku ta komisija još nije formirana, a prethodnoj komisiji mandat je prestao konstituiranjem novog saziva Zastupničkog doma.

Nema tko odlučiti ni sankcionirati

"U slučaju i da postoji neki sukob interesa nema tko odlučiti o tome i nema tko sankcionirati. Dakle, ako Ured utvrdi sukob interesa, nema tko da izrekne sankciju. Ured ima određene predmete i ako parlament BiH imenuje komisiju neki predmeti će biti stavljeni na dnevni red", rekla je za "Nezavisne novine" Mira Pekić, predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u prošlom sazivu i poslanik PDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Kada je riječ o novom Zakonu o sukobu interesa, u Bosni i Hercegovini već godinama se vodi rasprava o tome i činjenica je da vlast u prošlih nekoliko saziva nije željela to pitanje da riješi. Ipak, pod pritiskom međunarodne zajednice i činjenice da je sadašnji zakon loš, prema neslužbenim informacijama uskoro se može očekivati da Ministarstvo pravde BiH predloži parlamentu BiH novo zakonsko rješenje.

Kako su se do sada odnosili prema novom Zakonu o sukobu interesa možda najbolje govori podatak da je Zastupnički dom BiH još u siječnju 2020. godine zatražio od Vijeća ministara BiH da u roku od 90 dana dostavi Prijedlog zakona o sukobu interesa. Tada je zatraženo da se pri izradi zakona kao temelj uzme tadašnji prijedlog poslanika, kao i mišljenje SIP-a, međutim taj zakon za koji je Vijeće ministara BiH zadužio Ministarstvo pravde nikada nije došao do parlamenta i samo je njegov nacrt ugledao svjetlost dana.

Povučeno iz procedure

Ubrzo nakon toga taj nacrt je povučen iz procedure jer međunarodna zajednica nije dala podršku za njegovo usvajanje, a pojedine nevladine organizacije tada su upozorile da je on gori od postojećeg zakona te da Ministarstvo pravde izabrane poslanike i delegate želi da izuzme iz ograničenja koja se odnose na obavljanje duplih funkcija.

U međuvremenu, zastupnici su u ožujku 2022. godine na prijedlog nekoliko zastupnika usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, međutim kasnije je taj zakon pao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i po svemu sudeći o njemu se više nikada neće ni raspravljati iako bi se ispravile brojne anomalije kao što su da o sukobu interesa trenutno odlučuju političari.

"Ako vlast koja je formirana misli brzo da donese novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, novu komisiju ne treba ni imenovati već čekati taj novi zakon", rekla je Pekićeva.

Ono što je zanimljivo jeste da je usvajanje novog Zakona o sukobu interesa bio jedan od uvjeta Europske unije za dobivanje kandidatskog statusa, međutim i bez njega Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata, ali, kako stvari stoje, Europska unija će inzistirati na njegovom usvajanju.

Kopirati
Drag cursor here to close